Nem kívánok Magyarország következő miniszterelnöke lenni

POLITIKA
2014 november 05., 19:12
comments 270
  • Sok-sok éve nem volt Magyarországon akkora ellenzéki tömegtüntetés, amekkora tömeg kiállt a netadó bevezetése ellen.
  • Három tüntetés volt, az elsőt, október 26-án a Fidesz-székház megrongálása követte. A második tüntetésen egyes becslések szerint 100 ezer ember tiltakozott. A harmadikon, ami már az adó visszavonását ünnepelte, néhány ezren voltak kint.
  • A tüntetéseket Gulyás Balázs és néhány társa szervezték.
  • A szervezkedés körül már induláskor voltak furcsa ügyek, Gulyás szerint két másik szervező tartott be neki.
  • A kérdések azonban csak szaporodtak, miután Orbán meghátrált, Gulyásék Facebook-csoportja ugyanis már 250 ezer fősre duzzadt, és a tagság jó része láthatóan további akciókat sürget, a szervezők azonban újabb tüntetéseket nem szerveznek, csak támogatnak másokat..
  • Minden kényes és kínos kérdést feltettünk Gulyásnak, amit fontosnak tartottunk, vagy amit az ask.fm-en kaptunk.
    - CIA-s? MSZP-s? Tényleg nem áll szóba más tüntetésszervezőkkel? Miből él? Van-e jobboldali szeretője?
  • Az interjút készítette: Tamás Bence és Sarkadi Zsolt, fotó: Botos Tamás.
photo_camera Gulyás Balázs a kirakatban (Fotó: Botos Tamás)

Hogyan folytatódik a történet?

GB: Végiggondoljuk a helyzetet, hiszen az internetadó visszavonása sem teljesen biztos még, nem tudjuk, hogy nem akarja-e a kormány valamilyen formában újra bevezetni. Hiszen ugye Orbán Viktor hagyott magának kiskaput a pénteki beszédében. Ha az internetadó újra előjön, akkor az ellen is fogunk még tiltakozni, hiszen jeleztük, hogy a netadó nekünk semmilyen formában nem elfogadható, és ezen nem segít az, ha átnevezik, vagy ha azt mondják, hogy nem az emberek fogják megfizetni, hiszen az eddigi különadókon is látszott, hogy azokat nagyrészt az emberek fizetik meg.

Más ügyeknél vizsgáljuk azt, hogy hogyan lehet és érdemes fellépni. Itt nyilván az internetadóhoz vezető okok merülnek fel, mint az elhibázott, ötletszerű gazdaságpolitikai lépések, illetve a korrupció. Vizsgáljuk, hogy milyen módon lehetne jobb belátásra bírni a kormányt, hiszen szerintünk nemcsak az internetadó ügyében, hanem máshol is szükség lenne arra, hogy végiggondoltabb legyen a kormányzati politika.

Mikor azt mondod, hogy gondolkozunk, akkor mit jelent a többes szám? Kivel gondolkoztok?

GB: Különböző magánemberekkel, akiknek egy része megjelent már a sajtóban, egy része pedig nem kíván, hiszen itt ugye azért komoly félelmek vannak. Néhányan még tüntetésen résztvevőkként is félnek az arcukat adni, ugyanígy a szervezőknél is van olyan, akiknek az problémát jelent. Akik eddig megjelentek, azok között ott van például a Füzessi Károly, Váradi Zsolt vagy Fazekas Dániel, aki a nemzetközi sajtómegjelenések felelőse. És még sokan mások...

Ez nagyjából mekkora kör?

GB: Kb. 20 fős szervezői mag, akik vitték ezt a dolgot.

Hogy jöttetek össze?

GB: Még egyedül alapítottam a Facebook-oldalt ("Ne Legyen Internetadó" -  a szerk) és az eventet is. Látszott, hogy hatalamas az érdeklődés, így miután bejelentettem a dolgot a rendőrségen, megkerestem azon a délutánon a tüntetésszervezésben járatos civil ismerőseimet, és részben az ő ismerőseik részben az én ismerőseim azok, akikkel ezt összeraktuk.

Volt egy kis szerencsénk is, magánszemélyek hitelezték meg a rendezvény költségeit, de szerencsére pluszos lett a dolog, tehát többet tudtunk begyűjteni. Itt szoktam elmondani, hogy mögöttünk nem állnak milliárdos privatizátorok, ez ugye utalás az energiacella megalkotójára. Fontos, hogy itt nem buszoztatott tömegek vonultak utcára, itt mindenki magáért és az országért tüntetett, ráadásul kedden Budapest mellett egyszerre 10 vidéki városban is voltak szervezők, nekik meg itt is szeretném megköszönni a munkájukat, hiszen tőlünk teljesen függetlenül megcsinálták a dolgot.

Tehát vidékre nem mentek ezek a pénzek, te csak a budapesti szervezésről beszéltél.

GB: Vidékre nem, ez csak a budapesti szervezés, igen. Vidékről nem is mindenki keresett meg minket, aki megkeresett, ott annyit tudtunk mondani, hogy kértük, hogy jelentsék be a rendőrségen, hogy ne legyenek pártzászlók, és lehetőleg az internetadó legyen a központjában a dolognak. Így is jól sikerültek a vidéki tüntetések, azok is, amikkel nem kommunikáltunk, ezt is nagyon köszönjük, hogy így sikerült megmutatnunk, hogy ez egy országos tiltakozás.

Kb. mennyi pénz kell egy ilyen budapesti tüntetéshez?

GB: Eddig ugye az első tüntetésről tudtuk kirakni a Facebookra a teljes költségelszámolást, az 1.080.000 forint volt áfával, ha jól emlékszem. Ennek nagyrésze olyan, magától értetődő dolgokra ment el, mint színpad meg hangosítás, pedig így is voltak panaszok arra, hogy nem volt elég jó a hangtechnika.

Meg nem volt kivetítő sem, hiszen a fő üzenet pont az volt, hogy ez a rendezvény nem a szónokokról szól, hanem arról, hogy az emberek kiállnak az internetadó ellen. Ezeken tudtunk egy kicsit spórolni a hagyományos nagy tüntetésekhez képest. Megjelentek itt olyan hírek, hogy azért került több millióba ez a tüntetés, mert például drón is volt, itt jegyezném meg, hogy a drón az Átlátszóé volt, semmi közünk nem volt hozzá, túl azon, hogy köszönettel megosztottuk a képeiket a hatalmas tömegről.

photo_camera Az első netadó elleni tüntetés az Andrássy úton
(Fotó: Marjai János/MTI)

A rendőrség könnyen engedélyezte a vonulást? Az egész Andrássyt lezárták a vasárnapi tüntetés kedvéért.

GB: A rendőrséggel két dolog van. A bejelentés része nagyon korrekten ment, és folyamatos párbeszédben álltunk. A rendőrség levette azt, hogy itt nagy tömeg lesz, és hogy itt…

Miből vette le ilyen gyorsan, hogy nagy tömeg lesz?

GB: Ezt részben én sem tudom, amit nekem mondtak, az annyi, hogy a vasárnapi tüntetésre már 40 ezer visszaigazoló volt a Facebookon. Ez hatalmas szám, a Milla tüntetései 5000 résztvevő környékén mentek, még azok is, amiken valójában sok tízezren vettek részt. Erre is alapozhatott a rendőrség. És emellett levették azt is, hogy jobb, ha vonul a tömeg, mert különben egy részük úgyis elment volna a Kossuth térre. Voltak is, akik vitték volna arra a tüntetőket. Ilyen szempontból jobb volt a Hősök tere, ahol nincsen nagyon más, ahol balhé lehetne.

Tömeg a Hősök terén és a Lendvay utcában

De hát ugye a Fidesz-székház ott van…

GB: Igen, de úgy számolhatott a rendőrség, meg mi is, hogy több mint két kilométer gyaloglás után már nem lesz akkora hangulat. Ehhez képest az Andrássy úton már érezhető volt a tömeg sebességéből és hangulatából, hogy itt valószínűleg lelkesebbek az emberek annál, mint hogy a Lendvay utcánál szépen simán elvezetődjenek.

Ezért is kezdeményeztem a jelenlévő rendőrségi embernél - aki abszolút támogatta ezt -, hogy akkor inkább a Hősök terére vigyük a tömeget, hiszen ott elférnek, meg ott még van egy kis program, és a többség számára akkor az egy jó lezárás is. Tehát én nem terveztem, hogy felmászom az Árpád vezér szobrához. De ott skandáltattam a tömeget, hogy a jelenlévőknek ez a tüntetés jó lezárása legyen. A tömeg mérete már úgyis megmutatta, hogy a többség nem kér az internetadóból.

Ott, mint bejelentő, hivatalosan le is zártam a tüntetést, ez után pedig a rendőrség felelőssége a tömeg kezelése. A rendőrség pedig tudhatta is, hogy mikor lesz lezárva a dolog, hiszen már a befejezés előtt kb. öt perccel mondtam, hogy le lesz zárva. Ezután egy kisebb csoport azonban átvonult a Lendvay utcához, és ekkor történt, amit mostanáig sem értünk, hogy míg a korábban készült képeken látszik is, hogy két rendőrségi kisbusz zárja el a Lendvay utcát, de a tüntetés lezárásakor ezek már nem álltak ott. Tehát gyakorlatilag ott volt a székház védtelenül.

Sőt, amikor elkezdődött a dobálás, akkor sem volt rendőrségi felszólítás, csak később. Ezt továbbra sem értjük. De fontos hangsúlyozni, hogy személyi sérülés nem történt, az anyagi kárnál pedig ugye a 444-en megjelent szerencsére az igazságügyi értékbecslés, arról, hogy 5 ablak tört be 150 ezer forint értékben. Tehát Kocsis Máté ezért némi magyarázattal tartozik, hogy hogyan került az a kerítés 10 millió forintba, hogy ő ekkora összegről beszéljen.

Te merre voltál, miután lezártad a tüntetést?

GB: Én először odamentem és megpróbáltam megakadályozni a dobálást. A Válasz.hu videóján látszik is, hogy ott próbáltam nyugtatni a tömeget. De ott sajnos voltak olyanok, akik nem feltétlenül azonosultak a tüntetés céljaival. És annak ellenére, hogy végül a tüntetést eredetileg sikerült időpontban arrébb helyezni az ultrák rendezvénytől, a Lendvay utcára azért már jöttek ultra-csoportok is.

Az ilyen csoportok kiszűrésére a szervezőknek nincs eszköze, ezt maximum a rendőrség és a titkosszolgálatok tudják megcsinálni. Miután láttam, hogy nem sikerül megnyugtatnom az embereket, elmentem, hogy ne legyen az, hogy az én jelenlétem ott bárkit bármire bátorítson, vagy félremagyarázhassák emiatt a történteket. A jobboldali média persze a sok tízezres tömeg helyett inkább csak a dobálókat mutatta, de ez az ő felelősségük.

Megpróbáltátok megtudni a rendőrségtől, hogy miért hagyták védtelenül a székházat, miért nem avatkoztak be a dobálás idején, és miért csak akkor, amikor a HírTV riporterét már lökdösni kezdték?

photo_camera Az első netadó elleni tüntetés lezárása után a Lendvay utcai Fidesz-székháznál. (Fotó: Beliczay László/MTI)

GB: Mivel itt az egész helyzet kezelése a rendőrség feladata és felelőssége volt, mi nem éreztük úgy, hogy nekünk kellene számon kérnünk őket. Én kifejeztem a médiában az értetlenségemet, de nem én akarok lenni a rendőrség inkvizítora, miközben a többi együttműködésben végig nagyon korrektek voltak, amit köszönök is nekik.

A keddi tüntetés idején még nagyobb lezárások voltak a fővárosban. Ezt is olyan könnyű volt elintézni ilyen rövid idő alatt? Másik kérdés: bejelentéstől engedélyezésig nektek egy ilyen eljárás mennyi időbe tellett?

GB. A pénteki kivételével mindegyik rendezvényt több nappal előtte bejelentettünk, ebben partnerek voltak a rendőrök. Kedden például mi az Alagúton, az Attila út felől vezettük volna be a tömeget a Clark Ádám térre, de a rendőrök azt mondták, hogy ekkora tömegnél az nem biztonságos, mi meg ezt elfogadtuk. Kicsit féltünk attól, hogy a Várkert bazár új ablakainak nehogy baja essen, és furcsamód a macskaövek is kint voltak a vonulás idején azon a részen, de szerencsére nem volt probléma.

Tehát a keddi tüntetés útvonalát már a vasárnapi tüntetésen tudtátok?

GB: A pontos útvonalát nem, de már vasárnap bejelentettük, hogy kedden is lesz rendezvény. Már akkor is dolgoztunk rajta, hogy minden rendben menjen.

Orbán Viktor meghátrál

Eljött aztán a péntek, amikor Orbán Viktor reggel felkelt, elment a Kossuth Rádióba, és azt mondta, hogy meghallotta a nép szavát. Fél 8-tól 8-ig beszélt a rádióban, 9.37-kor a ti Facebook-csoportotok már posztolt is, hogy “Orbán Viktor meghátrált, folytatjuk.” Ezt a másfél órás időszakot hogy kell elképzelni? Felhívtál 20 embert, hogy akkor mi legyen?

GB: Többen felkeltünk reggel, hogy meghallgassuk a beszédet, mert sejtettük, hogy itt egy kicsit ez a jó király--rossz bojárok felosztás lesz... Hogy a Németh Szilárd azért bemondja, hogy majd hazamennek a tüntetők, de a jó király majd meghallja a nép hangját. És ami ebben nagy győzelem is, hogy Orbán Viktor egy kérdésben elismerte azt, hogy nem a többséget képviseli.

photo_camera Orbán Viktor a Kossuth rádióban október 31-én (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Hadd vágjunk közbe: a rádióinterjú melyik mondata volt az, ami ezt mondatja veletek?

GB: Magyarázta itt, hogy a többség el van tévedve, de asszem így mondta, hogy ő nem kommunista, hanem ő hallgat a többségre.

Azért kérdeztük ezt, mert itt éreztük először, hogy kritika éri a szervezést, amiért egyszerűen csak lefújtátok az egészet, hogy győztünk, és hogy Orbán meghátrált. Az előbb idéztük ezt az “Orbán Viktor meghátrált, folytatjuk” kiírásotokat is, ez után 10 percel jött egy újabb poszt “Orbán Viktor meghátrált, győztünk” szöveggel. Szemantikailag ez nem nagy különbség persze, de tényleg kicsit olyan, mintha már azt mondanátok, hogy hogy lezártunk egy korszakot, legyőztük a netadót. Sokan nem értették ezt.

GB: Itt lehettek pontatlan megfogalmazások, a győztünk inkább arra vonatkozott, hogy Orbán Viktor elismerte, hogy nem képviseli a többséget, és legalább ebben a formájában nem vezetik be a netadót.

Ugyanakkor nem dőltünk hátra, ezt péntek délután egyértelműen is megmutattuk. Azt követeltük, hogy írásban is vonják vissza a netadó tervezetét, és ez az NGM péntek délutáni közleményével meg is történt. Ezt már a színpad mögött olvastuk az esti tüntetésen, és nagyon megörültünk annak, hogy ami Orbánnál még homályos ígéret volt, megvalósulni látszik.

De te nem érzed úgy, hogy végre összejött ellenzéki oldalon egy nagy közös ügy, amiért közösen harcolni lehet, és ez az egész mégis le lett fújva egy hamis győzelmi harsonával, miközben tök sokan folytatták volna? Összejött 250 ezer ember, akiknek valószínűleg nem a netadó az egyetlen bajuk az Orbán-rezsimmel, ehhez képest ti most nem igazán csináltok semmit ezzel a társasággal.

GB: Mi azért az internetadót helyeztük mindegyik tüntetésünk fókuszába, mert ebben a kérdésben mindenkit képviselni akartunk, és nem akartuk megosztani azokat, akik elégedetlenek ezzel az intézkedéssel. Nyilván vannak, akik mást is szeretnének.

Hirtelen és nem hirtelen döntések

Az internetadó mellett nincs más, amit fel lehetne karolni? Paks 2.? Korrupciós botrány, kitiltások? A tüntetéseket is az látszott, hogy minden második molinó nem a netadóról szólt.

GB: Mi is láttuk ezeket, és hallottuk a skandálásokat, de itt nem 1-2 napon belül kell megmondani a tutit.

Jó, csak netadóügyben meg azt láttuk, hogy 1-2 óra alatt is megmondjátok a tutit.

GB: A netadó az egy olyan egyértelmű ügy volt, ami egyszerre rossz az embereknek, rossz az országnak, a fejlődés ellen van, rossz a kutatásnak, rossz az oktatásnak, akadályozza az emberek információhoz jutását, az internet szabadságát is. Ez annyira egyértelműen rossz helyzet, hogy muszáj volt mindenkit képviselni ez ügyben. A többinél végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni.

photo_camera Gulyás Balázs: Muszáj volt képviselni mindenkit netadó ügyben (Fotó. Botos Tamás/444)

Igen, értjük. A szervezőgárdának óriási felelőssége lett…

GB: Ez a felelősség meg pont azt jelenti, hogy nem hozunk hirtelen döntéseket…

Igen, de akkor annyit csak el tudsz árulni, hogy milyen más ügyeken gondolkoztok. Mik merültek fel eddig?

GB: Ami nyilván felmerült már az az internetadóhoz is vezető rossz gazdaságpolitika, a nagyarányú korrupció és az adóbeszedési anomáliák, mint az áfacsalások.

Ha már a hirtelen döntéseknél tartunk: a pénteki tüntetés azért elég hirtelen szerveződött. Mi játszódott le a fejetekben, amikor úgy döntöttetek péntek reggel, hogy estére szerveztek egy tüntetést? Nem gondoltátok, hogy ezen már szükségszerűen nagyon kevesen lesznek? A hétvégére sokan hazautaztak az ünnep miatt.

GB: Tudtuk, hogy ez nem lesz egy akkora tüntetés, de le akartuk zárni az ügyet, hogy jelezzük, hogy még egy ilyen rövid idő alatt meghirdetett tüntetésen is több ezer ember azt mondja, hogy továbbra is figyelni fogunk.

De erre nem lett volna elég egy közlemény a Facebookra? Tüntetni az emberek nem ezért mennek el.

GB: Szerintünk az is fontos volt, hogy legyen egy esemény, amin jelezzük, hogy ha kell, folytatjuk, és emellett rögzítjük azt is, hogy a magyar nép győzött, Orbánnak vissza kellett vonnia, és át kell gondolnia egy buta adót.

Nagyon depressziós lehet akkor a magyar nép, hogy a győzelmi mámort már csak kétezren ünneplik! A médiában ez úgy jött le, hogy volt három tüntetés: 20 ezer, 100 ezer, 2 ezer.

GB: Szerintem több volt mint kétezer, én sok ezer főt mondok inkább. Valóban ez rövid határidő volt, sok vidéki fiatal hazament, de úgy gondoltuk, hogy muszáj jelezni, hogy itt történt egy győzelem az ötletszerű orbáni politika felett. Hogy nem lehet bármit büntetlenül megtenni ezzel az országgal.

November 17.

November 17-én mi lesz?

GB: November 17-én akkor fogunk biztosan tiltakozni, hogyha mégis előkerül valamilyen formában ez az adó. Amennyiben nem fog, akkor mérlegeljük, hogy szükség van-e valamilyen tiltakozásra az ehhez kapcsolódó ügyekben.

Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy a netadó lófasz ahhoz képest, ami egyébként még benne van a költségvetésben. Nagyon komoly, a fogyasztást megadóztató többletterhek jönnek. Ez nem olyan ügy, ami összekovácsolná azt a több 10 ezer embert?

photo_camera Gulyás Balázs az eső tüntetésen a színpadon (Fotó: Marjai János/MTI)

GB: Mérlegelni fogjuk. Én is abszurdnak tartom a kormányzati adópolitikát, de ezt át kell gondolni.

Igen, a netadónál is volt egy jó érvetek, hogy ez az állam annyira korrupt, hogy ennek nem érdemes több adót fizetni. Ezt rá lehet mondani a többi adóemelésre. Az internetadóról is azt mondtad, hogy azért karoltátok fel, mert úgy éreztétek, ebben tudjátok képviselni az egész társadalmat. Miért különbözik ez az élelmiszerárak mostani 2015-ös emelésétől? Úgy érzitek, hogy az nem az egész társadalomnak lesz teher?

GB: Nyilván sok minden teher az egész társadalomnak, de az internetadó ehhez képest még gazdaságilag is negatív, és a szabadságjogokat is sérti, tehát itt többdimenziós probléma volt.

Ki vagy?

Beszéljünk egy kicsit arról is, hogy te ki vagy …

GB: Hát CIA-ügynök!

CIA-ügynök, Gurmai Zita, szocialista EP-képviselő fia....

GB: Ezt sosem tagadtam. Öt éve nem édesanyámnál lakom, több évet kollégiumban is éltem.

2014 augusztusáig az MSZP tagja voltál.

GB: Ez így van, ezt sem tagadtam soha.

De akkor neked most mi van a fejedben?

GB: Az van a fejemben, hogy sok embert képviselni kell, hogy ne legyen rossz nekik és az országnak.

Igen, meg is szerveztél néhány tüntetést. Az viszont már most látszik, hogy már most úgy beszéltek, és úgy álltok a kormányhoz mintha már-már önálló politikai erő lennétek. Egy párt készül itt, ami bázist szervez, vagy ez egy alkalomszerű dolog? Ebből a szempontból pedig igenis fontos, hogy te az MSZP tagja voltál. Miért léptél be a pártba?

GB: A 2008-as népszavazás után, mert azt gondoltam, hogy a Fidesz akkori populizmusával szemben fontosabb, hogy egy ahhoz képest mindenképpen felelősebb gazdaságpolitikai iránynak legyen támogatása, és a Fidesz akkor már látható nagyarányú választási győzelmének mérséklésén szerettem volna dolgozni. Szerintem az egy korrekt dolog volt, hogy próbáltam a Fidesz várható antidemokratikus túlhatalma ellen küzdeni. Csak aztán nem igazán voltam sikeres ebben.

Miért jöttél el az MSZP-ből?

GB: Azért mert nem értettem mindennel egyet, és nyilván nem azért léptem ki, hogy később visszalépjek.

Mivel nem értettél egyet?

GB: Szerintem az MSZP jobban nyithatott volna a fiatalok felé, és a megújulásnak nemcsak a vezetők életkoráról kellett volna szólnia, hanem tartalmibb kérdésekről is.

Ez akár a mostani fiatalabb balos szerveződések felé lökhet téged, vagy ez tényleg egy alkalmi csapat, ami néha összeránt egy-egy tüntetést?

GB: Amikor én megkerestem ezeket az embereket a tiltakozás megvalósításához, akkor nem ahhoz kerestem embereket, hogy ők két év múlva jók legyenek egy pártban. Ahhoz kerestem embereket, hogy ezeket a tüntetéseket meg tudjuk szervezni rendesen. A tüntetések sem a szónokokról, hanem a tiltakozókról szólnak, a második és a harmadik tüntetésen én is csak a felvezetőket mondtam. Nem az volt a célom ezekkel, hogy felépítsem Magyarország következő miniszterelnökét, mert az nem kívánok lenni.

Mikor azt mondod, hogy az internetadó gazdaságilag káros az országnak…

GB: Ezt nem csak én mondom, szakértők is mondják.

De a szakértők is lehetnek jobb- és baloldaliak.

GB: De az internetadót a Fideszben is ellenezték, még a Magyar Nemzet is kikelt ellene.

Mi csak azt az intervallumot keressük, amiben az elmúlt évek legnagyobb tüntetését megszervező csoport mozoghat a későbbiekben. Mert ezek alapján akkor csak olyan dolgok ellen fogtok tüntetni, amikről a Magyar Nemzet is megírja, hogy rosszak.

GB: Ezt azért nem mondtam. A szervezők egy kiszámíthatóbb és szociálisan érzékenyebb politikát szeretnének, mint amit a Fidesz megvalósít, de hogy hogyan tovább, abban még sok beszélgetés vár ránk.

Ez az egész szűk két hete indult, és ebben a két hétben is azzal voltunk elfoglalva, hogy a tüntetéseink jól sikerüljenek. Eközben nyilván nem tudtunk nagyon előre gondolkodni. Azt ne kérje rajtunk számon senki, hogy nincs a kezünkben komplett kormányprogram. A felelősségünk most az volt, hogy az emberek tiltakozása meg tudjon jelenni egy ilyen intézkedés ellen, és e téren jól is teljesítettünk.

Éppen ezért érdekli az embereket, hogy merre tovább, mert ti voltatok, vagytok a legnagyobb ellenzékinek tekinthető erő az utóbbi öt évben, ami olyan tömegtámogatást tudott felmutatni az utcán, ami mondjuk csak a Fideszhez mérhető.

GB: Nagyon hálásak vagyunk az emberek bizalmáért, de pont ez a felelősség mondja azt, hogy ne elhamarkodottan jelentsünk ki dolgokat, hanem mérlegeljük, hogyan lehet képviselni az embereket és az ország érdekét.

Az MSZP vagy édesanyád nem keresett meg azzal, hogy “Balázs, basszus, ha ennyi embert ki tudsz hozni az utcára, nem akarsz visszalépni a pártba?”

GB: (nevetve) Nem, senki nem keresett meg, hogy lépjek vissza a pártba.

De miért? Logikus lenne.

GB: Szerintem értették azt, hogy jobb, hogyha ez egy civil tüntetés, és nem telepednek rá a pártok.

Az adminjogok védelme

A Nem Némulunk El Fb-csoport alapítóival volt egy incidensetek, adminjogok sérültek stb...

GB: Ezt a sztorit a Földes Andrásnak (Index.hu) rendesen elmondtam. Tudtommal nem érkezett helyreigazítás, amit ott elmondtam az áll.

Oké. November 17-ére ők is szerveztek demonstrációt. Ilyenkor mi van, egyeztettek, összefogtok?

GB: Nem látjuk, hogy ők ezt mennyire gondolják komolyan, hiszen eddig nem szerveztek tüntetést. Egy tüntetést hirdettek meg vasárnapra, amit előtte 24 órával lemondtak. Ez alapján nem derül ki, hogy a mostani tüntetésüknek mik lesznek a témái.

photo_camera Gulyás Balázs nyilatkozik (Fotó: Botos Tamás/444)

Tehát azt még nem tudjátok, hogy velük fogtok-e kooperálni…

GB: Itt most látnunk kell, hogy ezt ők mennyire komolyan gondolják, hiszen amit eddig tudni lehet róluk az az, hogy volt egy kamuprofillal csinált Facebook-eventjük, amit, ugye, megszüntetett a Facebook. Ezt ők megpróbálták ilyen politikai üldöztetésnek mondani, nyilván lehet, hogy fideszesek jelentgették fel, de ez egy technikai hiba volt a részükről.
Illetve hát azóta próbáltak a tüntetések szervezőiként megjelenni, pedig a szervezésben egyáltalán nem vettek részt. És most, ugye, vasárnapra csináltak volna egy tüntetést, amit 27 órával előtte lemondtak. Én azt remélem, hogy mutatnak valami komolyságot, amihez lehet viszonyulni, de ezt jelenleg - én legalábbis - nem látom rajtuk.

És országosan mi a helyzet? Budapestet ti viszitek és a Nem Némulunk El...

GB: A NNE még semmilyen tüntetést nem csinált. Azt azért meg nem nevezném nagy teljesítménynek, hogy ellopták a jelszavamat, amit aztán a Facebookkal szereztettem vissza….

Akkor lehet, hogy ők a Fidesznek dolgoznak?

GB: Én nem vagyok annyira híve az összeesküvés-elméletnek…

Akkor egyszerűen a hülyeség…

GB: Nem teljesen világosak az ő motivációik, mi korrektül leültünk velük, én elmondtam nekik, hogy az én korábbi kötődéseim ellenére itt egy civil tüntetést szeretnénk létrehozni, erre nekik semmi válaszuk nem volt, majd később a médiában meg azt fogalmazták meg vádként, hogy pártos lesz a tüntetés, aztán mindenki láthatta, hogy nem volt pártos tüntetés.

[A korrekt tájékoztatás jegyében megkértük a Nem Némulunk El Facebook-csoport alapítóit, hogy meséljék el a maguk verzióját a történtekről, amelyet itt talál. Mindkét felet arra kértünk, hogy meséljék el, mi történt, de nem ismertettük velük a másik fél, nekünk előadott verzióját. - A szerk.]

De ezen a megbeszélésen volt az, hogy kérte az egyikük, hogy mutassam meg az általam kezelt Fideszfigyelő blognak a nézettségi statisztikáit a Facebookon. És akkor megpróbáltam belépni, a mobilommal engedélyeztem is, hogy arra a gépre engedélyezze a belépést, és nyilván trackelni tudták a jelszavamat, ami nem egy bonyolult informatiai dolog. Hazaértünk, és azt láttam, hogy nem vagyok admin a saját magam által alapított oldalon.

Előfordulhatott persze az is (nevet), hogy teljesen függetlenül valaki más feltörte a jelszavamat, és elvette az adminjogomat, illetve elemzői jogot hagyott, miközben ők ketten adminok lettek, de hát nyilván józan számítás szerint ez nem valószínű.

Ekkor én írtam a Facebooknak, printscreenekkel igazoltam, hogy én raktam ki a posztok kétharmadát, és ők tulajdonképpen csak két óráig voltak aktívak a posztolásban az oldalon addig, illetve az is látszott, hogy az első tíz posztot egyedül én raktam ki.

photo_camera A Százezren az Internetadó Ellen Fb-csoport képei

A Facebook gyorsan is döntött. Ez ugye éjjel történt, és még aznap délelőtt, tíz óra körül visszakaptam az oldalt, és onnantól kezdve jeleztem feléjük, hogy jó lenne, ha nem ártanának többet a történetnek, és csak a baráti körükben támogatnák a kezdeményezést.

Ezt ők nem fogadták meg, és továbbra is a tüntetés szervezőiként akartak megjelenni a médiában, Én addig nem is akartam megjelenni a tüntetés szervezőjeként, mert azt gondoltam, hogy akkor biztos azt fogja nyomni a fideszes média, hogy itt - mit tudom én - az MSZP tette ide a vörös mancsait Gulyás Balázson keresztül. Én azt akartam, hogy a rendezvény sokkal inkább szóljon azokról, akik majd kiállnak a színpadra. Én pedig nem akartam a színpadra kiállni.

De miután megtörtént ez az eset, és ezek a srácok elkezdtek a médiában úgy szerepelni, mintha ők lennének a tüntetés igazi gazdái, muszáj volt tisztázni a helyzetet, hogy “Igen, itt az oldal alapítója az, aki szervezi a tüntetést, és ezért is jelent meg az arcommal a videó, hogy legyen egyértelmű a helyzet, hogy én vagyok az, aki alapította az oldalt, én vagyok az, aki alapította azt a Facebook-eventet, amire 40 ezer ember jelentkezett, én jelentettem be a rendőrségen, és emiatt nem lesz sok beszéd, de azt én tartom, és ezáltal legyen egyértelmű, hogy ez a dolog az internetadóról fog szólni.”
Szóval én azt gondolom, hogy e történet után nehéz együttműködni.

Hivatalos és nem hivatalos tüntetések

Oké. Következzen egy kérdés az Ask.fm-ről, idézem: “Kedves Balázs! Miért írod a saját megmozdulásod oldalára, hogy hivatalos? Szerinted a többi megmozdulás szervező nem hivatalos? Miért provokátorok mások akik nem a te szervezésedet követik?”

GB: Sosem neveztem provokátornak más szervezőket, ez azért legyen világos. A különböző vidéki szervezéseket próbáltuk a lehetőségeinkhez képest támogatni, megosztottunk egy blogposztot, amiben linkkel fel voltak sorolva a vidéki rendezvények, volt akivel emailkapcsolatban álltunk.

A hivatalos pedig az ilyen egyéb budapesti szerveződésekre vonatkozott, hogy legyen egyértelmű, hogy ezt nem azok csinálják, akik még sosem csináltak, csak visszavontak tüntetést....

Mert te ekkor már hány tüntetést szerveztél meg?

GB: Amikor ezt kiírtam, már két tüntetést szerveztem meg. Többek között a százezres keddit. Jó, lehet, hogy pontosítanom kellett volna, de azt akartam ezzel jelezni, hogy a Százezren az Internetadó Ellen oldalnak ez a tüntetése.

Több, magát vidéki szervezőnek kiadó személy írt nekünk, hogy nem foglalkoztatok velük, bezárkóztatok előttük, nem futtattátok meg őket eléggé az oldalon…

GB: Nem előttük zárkóztunk be. Hirdettünk, a Kettős Mérce blogposztján keresztül is, ahol 15 event be volt linkelve, hogy hol, mikor, mi lesz, és ezt többször kiraktuk. Az volt a probléma, hogy több mint ezer levél érkezett, és nem mindenre tudtunk reagálni, ezért elnézést is kérek.

photo_camera Gulyás Balázs: Abszolút nyitottak vagyunk (Fotó: Botos Tamás/444)

Próbálunk erre is több időt szakítani, de pont ezért sem tudunk arra most még egyértelműen válaszolni, hogy mi lesz itt a jövőben. De szeretnék azoktól a szervezőktől elnézést kérni, akiknek nem válaszoltam.

Akkor nem zárkóztatok el…

GB: Nem, abszolút nyitottak vagyunk, és köszönjük a vidéki szervezőknek az eddigi munkát.

Látsz olyan vidéki szervezést, amiben te magad látsz potenciált?

GB: Több vidéki városban is ezres nagyságrendű tömeg jelent meg, de én azt gondolom, minden egyes tüntetés számít, akkor is, ha kevesen mennek el rá.

A pécsi tüntetés kapta a budapesti mellett talán a legnagyobb visszhangot, valószínűleg az ott felszólaló Mellár Tamás miatt. Felmerült, hogy Mellárt Budapestre is elhívjátok szónoknak?

GB: A professzor úrral egy korrekt beszélgetésem egy interjú után egy TV várójában , hogy ő is ellenzi ezt az ötletszerű adót, és abszolút nyitottak vagyunk a további párbeszédre.

Amikor benyújtották az új adótörvényeket, a szerkesztőségben nézegettük őket, és láttuk, hogy van egy olyan, hogy netadó. Kiraktuk a cikket, eltelt két-három óra, és megnéztük, hogy van-e már valami ilyen Facebook-csoport. Már akkor megtaláltuk a tiédet. Hogy jött ez nálad? Láttad a híreket, és gondoltad, hogy kéne egy ilyen?

Kinyílt a laptop

GB: Én bent voltam az egyetemen, véget ért az órám, kinyitottam a laptopot, hogy valamit posztolni kellene a Fideszfigyelőre, ahol naponta több posztban próbálunk releváns közéleti hírekről írni. Kiraktam, és éreztem, meg látszott is, hogy ez egy erős ügy.

Az eventet is egyedül találtad ki, hogy létrehozod, miután láttad, hogy pörög az első poszt?

GB: Igen, amikor látszott, hogy az oldalt kb. egy óra alattezer körül lájkolják, látszott, hogy ebből muszáj valamit csinálni.

Tehát jókor nyitottad ki a laptopodat…

GB: Igen, bár nyilván ebben az is benne van, hogy én közéleti híreknek a megfogalmazásával, közérthetővé tételével foglalkozom évek óta, talán így érthető volt az üzenet, hogy miről szól az oldal, és ez is segíthette a terjedését.

Újabb Ask.fm-es kérdés kövektezik, ez egy újabb konteó, de nem a CIA-s: “Gulyástól kérdezzétek meg kérlek, hogy nem érzi-e magát felelősnek, amiért több száz (ezer, tízezer...) ellenzéki fiatalt adott a kormány spinjéhez statisztának? Köszi!”

Itt arra gondol a kérdező, amivel itt-ott a neten véleményként, felvetésként lehet is találkozni, hogy ez az egész netadó-hisztéria csak egy elterelés a kormány részéről. Ezzel terelik el a figyelmet a kitiltási botrányról, és többek között arról, hogy a netadónál sokkal durvább adóemelések jönnek január 1-től, viszont ezzel az egész hisztivel le lehet vezetni az indulatokat, és ebben a változatban te kulcsfontosságú szereplő vagy.

photo_camera Mellár Tamás Pécsen (Sóki Tamás/MTI)

GB: Szerintem a netadó nem jött jól a Fidesznek, több szempontból sem: Egyrészt mert olyan embereknek is megmutatta, hogy ötletszerű és rossz a kormányzás, akik nem különösebben figyelik a közéletet. A korábbi botrányoknál sokkal kisebbek voltak a tüntetések, és lehet azt mondani, hogy a súlyuk alapján sokkal nagyobb tüntetéseket érdemeltek volna, de a netadó mutatta meg nagyon sok embernek, hogy mennyire ötletszerű....

Azzal vitatkoznánk, hogy ilyen először történik. Több alkalommal játszott már valami hasonlót a kormánypárt a miniszterelnökkel együtt. Csinálnak egy műbalhét, abból visszavonulnak, majd behúzzák, amit igazán akarnak. Láttuk ezt a médiatörvénynél, a reklámadónál stb. Ehhez képest mi az új ebben?

GB: Értem a felvetést, de itt egyszerűen az van, hogy most nagyon sok olyan ember megértette, hogy a Fidesz ötletszerűen kormányoz, akik korábban nem annyira figyelték a közéletet, a saját problémáikkal foglalkozva - érthető okokból - nem annyira vették észre ezt. Nyilván nem ez az első ötletszerű intézkedése a Fidesznek, de nagyon sok ember itt látta meg a mintát, és ez szerintem fontos.

Igen, és erre mondják, kommentelők nagyon sokan, hogy nem kéne azt mondani nektek, szervezőknek, hogy győztünk, vége…

GB: Nyilván, ha nem is vagyunk naivak, de reménykedhetünk abban, hogy emiatt kevésbé ötletszerű lesz a kormányzás, hiszen látszik, hogy az emberek fel tudnak kelni, egy nagyon rossz, ötletszerű döntés ellen. És - hogy mondjam - ilyen szempontból megmutattuk a Fidesznek, hogy nem tehet meg bármit.

Azt is hatalmas eredménynek gondolom, hogy olyanok is kimentek, akik soha korábban, és nagyon remélem, hogy ezek az emberek később is aktív polgárokként fognak fellépni a számukra vagy az ország számára káros ügyek ellen.

Ez az ügy egyébként nagyon sok fiatalnak bemutatta azt is, hogy a Fidesz vezetősége mennyire eltávolodott a valóságtól, hogy egy ilyet komolyan gondolnak. Az, hogy Orbán Viktor íróasztalán nincs egy digitális eszköz, az, hogy Lázár János kijelenti a netadó kapcsán, hogy ő alig szokott internetezni, az elég ijesztő. Egy modern kormányzatot nem így képzel el az ember. És ezt most külföldön is megláthatták.

Akkor rád, vagy rátok leginkább akkor számíthatnak a fiatalok, ha ilyen netes, digitális ügyek jönnek elő?

GB: Nem, ezt nem akarjuk így leszűkíteni.

Ki járt rosszul?

Orbán Viktor szerinted jól vagy rosszul járt? Azt már látjuk, hogy a jobboldali közírók azonnal fel tudtak építeni erre egy narratívát, miszerint Orbán Viktor meglátta, hogy az internetadó rossz, meghátrált, és lám-lám Magyarországon nem is egy autoriter rezsim uralkodik. Nem lehet, hogy mégis az van, hogy Orbán jó királyként sétált ki ebből?

GB: A Kettős Mérce blogot tudom idézni, a rendezett visszavonulás azért nem győzelem.

Igen, csak ne felejtsük el, hogy Orbánról az a kép él, hogy nem tud visszavonulni, erre most visszavonult…

GB: Oké, most két része van a dolognak. Azt a Facebook-oldalalunkon látjuk, hogy Orbán nem lett népszerűbb a netadó visszavonásával, ez pontosan látszik.

Azt pedig nettó viccnek tartjuk, hogy Deutsch Tamás vezeti az internetadóról szóló kommunikációt, akinek a képviselői munkásságáról nem sokat tudunk, annál inkább trágár tweetjeiről… Mi azt akartuk, hogy Orbán érveljen az internetadó mellett, ehhez képest megkaptuk Deutsch Tamást… Kicsit olyan, mint amikor Selmeczi Gabriella megvédte a nyugdíjvagyont, amiből egy kiflimorzsa sem maradt a végén. Tegyük még azt hozzá, hogy az internetadóról nincs mit konzultálni, hiszen a többség - ezt Orbán Viktor is elismerte - nemet mondott rá.

photo_camera Gulyás Balázs a színpadon (Fotó: Marjai János/MTI)

Deutsch Tamással már beszéltél?

GB: Nem, nem beszéltem. Egyébként én Deutsch Tamást egy rendkívül okos embernek tartom, csak hát nem túl szorgos, nehéz felidézni bármit képviselői munkásságából.

Szeretők, Bélák, konteók

Ask.fm-ről kérdezünk megint: “Tárgyalnak e bármilyen nagyobb súlyú szereplővel aki az egész kezdeményezés élére tudna állni, Mellár, Jaksity György, Bojár Gábor ( akárki) aki képes egyesíteni azt az erőt ami most létrejöhet. Találtak-e olyan témát a netadó mellé ami fenn tudná tartani az érdeklődét?”

GB: Ezt is mérlegeljük, hogy mi a legjobb az ügyek és az emberek képviselete szempontjából.

Az előbb azt mondtad, nincs pénzetek közvélemény-kutatásokra, hogyan mérlegeltek ilyen kérdésekben?

GB: A Facebookon elég sok embert elérünk, és ott próbálunk majd valami párbeszédet folytatni, hogy mit gondolnak, és ez alapján felmérni a lehetséges és szükséges lépéseket.

Újabb Ask.fm-es kérdés: “Kedves Gulyás Balázs! Komlóról írok! Már írtam egyszer. Ismered Egres Bélát és Lovászi Fruzsinát? Szóbeszéd szerint az egyikük nagyon közel áll hozzád és az egész szervezés amit te csinálsz csak kamu! Mi közöd a kormány párthoz?”

GB: Lovász (sic!) Fruzsináról sosem hallottam…

Miért kérdezik akkor ezt tőlünk is sokan, vagy sokféleképpen? De másutt, kommentekben, itt-ott, is feltűnik az szál…

GB: Ezt nem értem… Az Egres Béláról én is csak annyit tudok, hogy próbált széttrollkodni valami ottani hallgatói tüntetést. Ennyit tudok róla. Küldött, azt hiszem, egy üzenetet, amit láttam tőle, azt hiszem valahogy kritikus volt a mozgalmunkkal, de nem emlékszem többre, a levele sem volt olyan, hogy azt érezzem, válaszolni kell neki. Tehát Egres Bélával sincsen végül is kapcsolatom, egyszer írt nekem.

Mi közöd a kormánypárthoz?

GB: Lájkoltam az oldalukat, hogy lássam, mit csinálnak, egyszer hazafelé pedig szembesétáltam a Békemenettel. (nevet)

A család melege

Édesanyád egyébként mit szólt ahhoz, amivé a netadó elleni tüntetés lett, illetve hozzád, hogy szervezted az egészet?

GB: Féltett engem, hogy ne legyen bajom a politikai támadások miatt…

photo_camera Gulyás Balázs: Még egyeztetünk (Fotó: Botos Tamás/444)

Amúgy nem tűnsz rutintalannak, ami a politikai kommunikációt illeti...

GB: Megtisztelő, de nem volt nagy nyilatkozási rutinom, mielőtt ez az egész elkezdődött. Édesanyám egyébként azt tanácsolta, hogy vigyek több érzelmet a beszédeimbe. Több száz kilométerre volt egyébként tőlem, amikor alapítottam az oldalt és az eseményt.

Ki nyújtott nagyobb segítséget ehhez a szervezéshez, a Facebook vagy a CIA?

GB: A Facebook (nevet). A CIA semmilyen segítséget nem nyújtott, azt is később tudtam meg, hogy André M. Goodfriend is ott volt, de ő a Békemeneten is kinn volt.

Miből élsz?

GB: Egyrészt, ugye, egyetemista vagyok…

De miből élsz? Abból nem él meg az ember, hogy egyetemista, bár cigit azt lehet úgyis lejmolni.

GB: Nem dohányzom, biciklizem, ilyen szempontból nincsenek nagy költéseim. Ezen kívül van egy családi lakás a nevemen, amit még a nagyszüleim vásároltak nekem, és azt legálisan, adót fizetve kiadom. Főleg külföldi bérlőknek, mert ugye nekik az árérzékenységük kisebb. Ebből élek.

Extraprofit!

GB: (nevet) Igen, talán majd erre is kivetnek valamilyen különadót.

Na, de akkor van időd tüntetéseket szervezni.

GB: Hát, azért járok egyetemre is. Meg az utóbbi hetekben így is nagyon keveset aludtam. Rengeteg munka van ebben a részemről is, meg a többi szervező részéről is.

---

Az interjút készítették: Sarkadi Zsolt - Tamás Bence Gáspár

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.