Korrupciót keresett az ügyészség, de szerencsére nem talált

bűnügy
2014 november 5., 17:02
comments 245

Konkrét terhelő adatok híján az ügyészség nem fog eljárást kezdeni Vida Ildikó ügyében, derült ki az ügyészség nekünk megküldött válaszából. Pedig úgy tűnik, mindent átfésültek:

"Az ügyészség a sajtóban megjelent hírek alapján az elmúlt időszakban széleskörű iratvizsgálatot folytatott, amelynek eredményeképp azt állapította meg, hogy jelenleg nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel konkrétan azonosítani lehetne olyan eseteket, amelyekre a kitiltások vonatkozhatnak."

– írta nekünk az ügyészség. Továbbá:

"Eddig olyan információt, adatot, amely konkrét személlyel kapcsolatban megalapozott gyanúra adhatnak okot, senki nem szolgáltatott az ügyészségnek. Ezen adatok hiányában viszont fel sem merülhet konkrét büntetőeljárás kezdeményezése."

Az ügyészség tehát folytatott az utóbbi időben "széleskörű iratvizsgálatot", de ennek során nem találtak semmit, amivel "konkrétan azonosítani lehetne" olyan korrupciós eseteket, amelyeket összefüggésbe lehetne hozni a kitiltási botránnyal.

Vajon mit jelent ez? Az ügyészség rohamtempóban átvizsgált mindent? Vagy csak a folyamatban lévő vizsgálatokat, eljárásokat, büntetőügyeket fésülték át, hogy aztán ne találjanak semmi gyanúsat? Mi alapján döntötték el, hogy semmi nem gyanús?

Kiderült az is az ügyészség válaszából, hogy egészen pontsan hogyan keresték meg az amerikai kollégáikat. A válasz szerint a megkeresés a "bűncselekmények megelőzése és az ellenük való küzdelem terén folytatott együttműködés fokozásáról szóló megállapodás 11. cikke alapján" történt, ami

nem azonos a bűnügyi jogsegély egyezmény szerinti jogsegély-kérelemmel.

Ez azért fontos, mert ha ez utóbbi alapján fordultak volna az amerikai ügyészekhez, akkor sokkal valószínűbb lett volna, hogy érdemi választ kapnak.

Az ügyészség arra is emlékeztet, hogy több esetben eljártak már adóhivatali dolgozók ellen. Ott van például a székesfehérvári NAV-ügy, nyomoznak egy pesti NAV-os osztályvezető és társai ellen, továbbá egy pénzügyőr ellen is nyomoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt