Simicska rejtélyes embere hozta kínos helyzetbe a kormányt

POLITIKA
2014 november 05., 11:23
comments 338
photo_camera Fotó: NAV

Vida Ildikó életrajza nem érhető el se az adóhivatal, se a kormány weboldalain, így nincs könnyű helyzetben, aki részleteket szeretne megtudni eddigi szakmai múltjáról. Az MTI 1999 szeptemberében kiadott egy hivatalos életrajzot annak apropóján, hogy Járai Zsigmond pénzügyminiszter kinevezte APEH elnöknek a lemondott Simicska Lajos helyére. Addig Simicska helyettese volt. Ebből az életrajzból több érdekes részlet is hiányzik, leginkább a Bibó Szakkollégiumban betöltött szerepe és az itteni kapcsolati hálója, illetve a Simicska Lajos cégbirodalmában eltöltött évei.

Vida Ildikó 1964. március ötödikén született Kisújszálláson. A közeli Törökszentmiklóson érettségizett, majd a Fővárosi és Pest Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóságon kezdett el dolgozni előadóként 1982-ben. 1983 májusáig maradt csak a TB-nél, utána beiratkozott az ELTE jogi karára és a Bibó Szakkollégiumnak is a tagja lett, Orbán Viktor, Simicska Lajos, Áder János és a Fidesz későbbi szinte teljes vezetőségének társaságában.

1989-ben diplomázott, majd szakkollégista társaságának tagjaival ellentétben nem fordult a politika irányába, hanem a Pest Megyei Adófelügyeleten kezdett el dolgozni főelőadóként. Két év alatt a jogi szakvizsgát is letette, valamint megszerezte az adótanácsadói szakképesítést. Az MTI-is életrajza szerint ebben az időben „a munkaügyi döntőbizottság elnöki tisztségét is betöltötte és megszervezte a dolgozók jogsegélyszolgálatát”.

1992-ben visszavonult a közszférából, és egyéni ügyvéd lett a 124. számú ügyvédi irodában. Érdekesség, hogy 1991 és 2002 között ennek az irodának a vezetője a szintén volt Bibós szakkollégista Halasi Tibor volt, aki 2011-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkáraként, Simicska Lajoshoz köthető erős emberként tevékenykedett. (Halasit 2011 szeptemberében Orbán Viktor felmentette, de már novemberben új tisztséget talált neki, a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki.)

Vida Ildikó az Átlátszó értesülései szerint már ekkor is dolgozott a Simicska Lajoshoz kötődő Mahirnak. A Fidesz 1998-as választási győzelme után Simicska Lajos lett az APEH elnöke, aki a Mozgó Világ cikke szerint „pár nappal hivatalba lépése után leváltotta két helyettesét, a szabadságon lévő Bokor Pált és a betegállományú Monostori Lajosnét, menesztette több megyei igazgatóság vezetőjét, maga mellé vette viszont helyettesnek az egykori bibós Vida Ildikót, több Mahir-leányvállalat volt vezetőjét.”

Az áldott állapot csak egyetlen évig tartott. 1999-ben viharos körülmények között távozott Simicska Lajos az APEH elnöki posztjáról. A „hosszú bájtok éjszakája” ügy miatt ellenzéki össztűz alá került Simicska 1999. augusztus 30-án mondott le. A Napi Magyarországban közzétett indoklásának vészjósló utolsó mondatai mindenkiben megmaradtak:

„Megöltétek az apámat, az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!”

Arra azért figyelt, hogy távozása után megbízható embere maradjon az adóhivatal élén, így nevezte ki Járai Zsigmond Vida Ildikót 1999 szeptemberében APEH-elnöknek. Vida a 2002-es kormányváltásig maradt az adóhatóság élén. A 2002 és 2010 közötti nyolc szűk esztendőt újra a Mahirnál vészelte át különféle tisztségekben.

Ennek ellenére sokakat meglepett, hogy Vida Ildikó újra képbe került a 2010-es kormányváltás után, amikor Orbán Viktor és Matolcsy György bizalma megingott Szikora Jánosban, az APEH elnökében. A már kipróbált Vida Ildikó kedvéért még az elnökkel szemben támasztott, igen szigorú kritériumokat is megváltoztatták, a Vastagbőr cikke szerint a rendelkezés egy nappal Vida elnöki kinevezése után (!) lépett hatályba. Kivették a „legalább 5 év közigazgatási gyakorlat”, az „ötéves vezetői tapasztalat”, és a „kiemelkedő szakmai tekintély” kritériumát is.

Az Átlátszó megpróbálta megszerezni Vida Ildikó szakmai életrajzát a NAV-tól, de a hivatal remek válasszal hajtotta el a portált:

„az önéletrajz másolata nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak, így kérelmét nem tudjuk teljesíteni. Az életrajz teljes másolata azért sem adható ki, mivel az olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyek nem függnek össze közfeladata ellátásával (pl. lakcím) és azok nyilvánosságra hozatalát nem írja elő a törvény.”

Az elnök megerősített jogköröket is kapott, hiszen nemcsak az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összevonásáért felelt, de az addig a pénzügyminiszter hatáskörébe tartozó feladatokat átvéve már ő nevezheti ki helyetteseit és a szervezet gazdasági vezetőit.

Vida nevét akkor ismerhette meg a közvélemény, amikor az áfaügyben borító Horváth András legendás zöld dossziéját, amiben a dokumentumait gyűjtötte össze a volt NAV-os, egyetlen, villámgyors „vizsgálat” után dobták vissza.

Az, hogy Vida rajta van az Amerikából kitiltottak névsorán, rögtön a botrány kirobbanása után kiszivárgott, ő mégis várt a beismeréssel két hetet. A hézagos életrajza alapján egyáltalán nem meglepő, hogy a kormányt kínos magyarázkodásba kényszerítő interjú a Simicska Lajoshoz köthető Magyar Nemzetben jelent meg. Felidézve - a netadó miatt - majdnem elfeledett, az amerikai kitiltást megelőző még nagyobb hazai botrányt, az Orbán-Simicska háborút. A csatatereket pedig így sikerült egybenyitni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.