Lázár államtitkára szerint a norvégok keresték a konfliktust Magyarországgal

A Miniszterelnökség államtitkára, Csepreghy Nándor volt a Hír Tv Magyarország élőben című műsorának vendége.

A tízperces beszélgetés elején Csepreghy az uniós kifizetések eddigi sikereivel dicsekedett el (hogy mennyire joggal, azzal kapcsolatban még ma külön cikkben fogunk foglalkozni), meg arról is beszélt, hogy a szakmai csatákat sorra nyertük meg az Európai Unióban.

Majd jött a beszélgetés utolsó két perce, amikor az államtitkár akkorát futott, hogy az még a Hír Tv műsorvezetőjének is sok volt. A norvég ügyekre terelődött a szó, egészen pontosan arra, hogy az illetékes norvég miniszter, Vidar Helgesen nem fogadta el Lázár János meghívását, és jelezte, hogy nem fogadják el a Kehi-vizsgálat eredményét.

A Kehi vizsgálatát, amit Lázár János rendelt el, a kezdetektől elutasították a norvégok, mivel állításuk szerint norvég közpénzek sorsáról van szó, aminek a kifizetését ráadásul ők rendszeresen ellenőrzik. Arról, hogy maga a vizsgálat milyen módszerekkel milyen kétes eredményekre jutott, itt írtunk hosszabban.

Csepreghy szerint ez elég udvariatlan gesztus, főleg annak fényében, hogy Norvégia mindig a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, ahhoz képest most azt látják, hogy Norvégia kifejezetten konfliktuskereső álláspontot vett fel ebben az ügyben.

És ez már a Hír Tv riporterének is sok volt:

Már bocsásson meg, az sem volt a konfliktuskerülésnek a módja, amikor egy teherautónyi rendőr jelenik meg az Ökotárs alapítványnál. Azért a politika a szimbólumok világa is, ön szerint ez az aktus mit üzent?

- kérdezett ekkor vissza, mire jól láthatóvá vált a pillanatnyi zavar az államtitkár arcán. Majd azt a nem teljesen valós állítást szedte elő, hogy a négymilliárd forintnyi támogatás nyolcvanezer civil szervezet számára érkezik, ehhez képest az államtitkár szerint ezeket a pénzeket tizenhárom szervezet tendenciózusan, néha politikai pártokat támogatva használ fel.

Arról egyébként, hogy hány szervezet és mekkora támogatásból részesül a norvég civil alapból, magának az alapnak a honlapjáról lehet tájékozódni.

Civil pénzeket, legyenek azok norvég vagy magyar közpénzek, semmilyen formában nem lehet ellopni Magyarországon.

- zárta a beszélgetést Csepreghy Nándor.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: