A Transparency International és a K-Monitor független és azonnali vizsgálatot követel

2014 november 6., csütörtök 15:23
69

A két szervezet felszólítja Vida Ildikó, NAV-elnököt, hogy kezdeményezze az ügy NAV-tól független hatóságok általi kivizsgálását, mert csak pártatlan eljárás eredményeként tisztázhatja magát és az adóhatóságot.

Mint írják: a hatóságok eddigi tétlensége lerombolja a hazai intézményrendszerbe vetett maradék közbizalmat is.

A Transparency egy hónapja sürgette, hogy a kormány és az ügyészség indítson hivatalból eljárást, de még mindig nem történt semmi. A K-Monitor szerint:

„Minden jel arra mutat, hogy az illetékesek nem az ügy feltárásával, hanem annak elmaszatolásával vannak elfoglalva.”

A két szervezet szerint felháborító, hogy a kormány nem csinál semmit, miközben „bátor és tettre kész”, ha a norvég alapból részesülő civileket kell vizsgálni.

Az ügyben az Állami Számvevőszéknek és a Kehinek kellene kivizsgálnia azt, hogy a NAV jól és helyesen kezeli-e a magyar polgárok és cégek által befizetett adót, az ügyészségnek pedig nyomozást kellene elrendelnie, hogy kiderüljön, igaz-e, hogy a NAV részese az állítólagos korrupciónak.

Ha a hatóságok nem lépnek, a végén még tényleg Vida Ildikó fog a „NAV-on belül külön vizsgálati csoportot” felállítani, hogy átvizsgáltassa a „Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat” – írják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt