Dr. Nagy István bármelyik üzletlánc kérésére szívesen almába harap

Akciós az alma a CBA-ban, értesülhetett az, aki véletlenül a kormányportál Kormányzat / Földművelésügyi Minisztérium / Parlamenti Államtitkárság / Hírek alrovatához keveredett. Az MTI utánközölt tudósításából megtudhattuk, hogy a CBA-ban szerdán 99 forint volt az alma kilója, ezen felül pedig minden vásárlónak (bármit vásárlónak) egy-egy almát adtak ajándékba.

Fotó: Pelsőczy Csaba / Fölművelésügyi Minisztérium

A mellékelt képen a CBA logója alatt Nagy István, földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára mosolyog, kezében almával.

A beszámolóban megemlítették, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. mintegy 900 ezer tonna léalmát és tízezer tonna étkezési alma felvásárlására készül, illetve a mennyiség felét már fel is vásárolta.

Összefüggést sejtettem, ezért megkerestem Nagy Istvánt, aki

készséggel eloszlatta aggályaimat.

„A CBA saját pénzén vásárol fel almát a termelőktől az akciójához” – mondta. Az üzletlánc akciója népszerűsítéséhez kérte a gyümölcstermelők szövetsége és a minisztérium támogatását is, így keveredett a VIII. kerületi CBA-ba Nagy is, aki két dolgot fontosnak tartott elmondani:

volt ő már hasonló terméknépszerűsítő akción Auchanban is, amikor a nyáron a dinnyét reklámozta a kormány, és különben is,

„bármelyik üzletlánc kérésére szívesen beleharapok egy almába”.

Azt is tisztáztuk, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház, amely „négy kontinensen van jelen”, saját piackutatásai alapján kezdett almafelvásárlásba. Vagyis a tervezett mennyiséget előjegyzés alapján vásárolja fel, magyarán ezt a mennyiséget már tovább is értékesítette. Külföldön. Nagy szerint ez az összesen amúgy már százezer tonnát is meghaladó mennyiség nagyjából megegyezik azzal, amekkora a túlterhelés, vagyis a túltermelési nyomást már levették a piacról.