Háborús bűnök miatt tíz év börtönt kapott a kongói tábornok

háború
2014 november 07., 21:38
comments 32
photo_camera A kinshasai katonai legfelsőbb bíróság ülésezik. 2014 november 7. Fotó: AFP - PAPY MULONGO

Tíz év börtönre ítélte Jerome Kakwavu tábornokot a kinshasai katonai törvényszék. A bíróság szerint két gyilkosságot is elkövetett, ezentúl bizonyítottnak látták, hogy a korábbi lázadóvezér két nőt újra és újra megerőszakolt, illetve több foglyot megkínzott. A vezetése alatt álló katonákat sem igyekezett visszafogni, így azok retorziók nélkül garázdálkodhattak.

Kakwavu 2003 és 2004 között követte el a bűncselekményeket, amikor milíciája az ország észak-keleti Ituri régiójában harcolt a nyersanyagok kontrollálásáért. Elnöki amnesztiával integrálták a seregét 2004-ben, így lett ő a kongói hadsereg tábornoka.

photo_camera Okapi. Fotó: wikipédia

Az Ituri-őserdő amúgy egy fantasztikus hely, itt, az Epulu-folyó partján élnek az okapik, és itt cipelt keresztül 1887-ben Henry Morton Stanley és 389 embere egy 8.5 méteres, szelvényekre szerelhető hajót. Csak 169-en élték túl az expedíciót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.