Merkel szerint Európának meg kell ráznia magát

külföld
2014 november 08., 19:06
comments 150

Az európai egyesülés jelképének nevezte a berlini fal ledöntését Angela Merkel német kancellár szombaton.

Merkel heti videoüzenetében arról beszélt, hogy a fal ledöntése óta Berlin nemcsak Németország képét formálta, hanem

"Európa hidegháború utáni egyesülésének szimbólumává vált".

A kancellár üzenete egy nappal azelőtt hangzott el, hogy Berlin, illetve Németország hivatalosan megünnepli a fal 1989. november 9-i leomlásának 25. évfordulóját.

Szombat este a német nemzeti galériában egy, az évfordulón rendezett konferencia megnyitóján pedig az mondta a kancellár, hogy Berlin történelmet írt. Az emberek szabadság utáni vágyát nem lehet huzamosabb ideig elnyomni, mondta Merkel, aki egyébként Kelet-Németországban született és nőtt fel.

Egy másik szombati nyilatkozatában ugyanakkor a kancellár arra figyelmeztetett, hogy bár 1990-ben Európában legyőzték a kommunizmust, a kontinens technológiailag lemaradt az Egyesült Államokhoz és Ázsiához képest, és ebből a szempontból teljesen ki van téve a két másik régiónak.

Ezért Merkel szerint a kontinensnek meg kell ráznia magát, hogy cégei a szoftver- és chipgyártásban és az internetes kereskedelemben is fel tudják venni a versenyt az amerikai és ázsiai vállalatokkal.

"Európának lendületre van szüksége, és azt kell mondania, ezt mi is meg tudjuk csinálni"

- mondta még el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.