Gerjesztik, legyen még tüntetés

politika
2014 november 09., 20:43
comments 279

Vasárnap kora este több ezer ember vonult végig Budapest belvárosában, legtöbbször azt kiabálva, hogy „Orbán takarodj!”

Jó ötezren lehettek az Andrássy úton a felvonulók, akik az adóhivatal Dob utcai székházától indultak, és a gazdasági minisztérium József nádor téri épületéig mentek. A tüntetés végig nagyon békés volt, leginkább középosztálybeli emberek voltak, az átlagéletkor 35-40 körül lehetett. Pártok kampányrendezvényein az utóbbi években inkább ennél idősebb embereket lehetett látni, míg a netadó ellen tüntetők között több fiatalabb volt.

Vágó Gábor a parlamenten kívülről

photo_camera MTI Fotó: Marjai János

A tüntetést a Facebookon szervezte az 1000 Milliárdan a Tisztességes Adózásért nevű csoport. A nevében a Millára (Egymillióan a sajtószabadságért) feleselő csoportról eddig nem igazán lehetett tudni, kikből áll, kik szervezik.

A helyszínen kiderült, hogy a főszervező Vágó Gábor. Vágó az előző ciklusban az LMP képviselője volt, és az áfacsalásokat tavaly télen leleplező egykori NAV-os Horváth András legfontosabb politikai támogatójaként hívta fel magára a figyelmet. Vágó azóta már nem képviselő, a mostani tüntetést sem LMP-sként szervezte. A szervezők között volt még Füzessy Károly, aki a Hallgatói Hálózat 2012 végi tandíj-ellenes tüntetéseikor kezdett politizálni, illetve Várady Zsolt WIW-alapító, aki az elmúlt hetek neatdó- illetve kormány-ellenes tüntetéseinek visszatérő szónokaként került elő.

Mondjon le vagy váltsák le!

A tüntetés legfontosabb követelése az volt, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke távozzon hivatalából. Vida szerdán ismerte el, hogy egyike annak a hat kormányközeli embernek, akiktől az USA megvonta a beutazási engedélyt. Az amerikaiak korrupciós ügyekre hivatkoztak, a kormány és Vida is azt állítják, hogy fogalmuk sincsen, hogy mi a konkrét vád, így nem is kell ezzel foglalkozni.

A tüntetés egyik szónoka Horváth András volt, aki tavaly év végén állt elő azzal, hogy a NAV-nál a legfelső vezetők jóváhagyásával ezermilliárdos ÁFA-csalások felett hunynak szemet. Vágó akkor is szervezett tüntetéseket a NAV elé, és Horváth akkor is szónokolt. Most azonban többen mentek el erre a tüntetésre, holott többet most sem lehet tudni a NAV körüli korrupció részleteiről, mint akkor.

Egyetlen dolog változott azóta: az USA kormánya jelezte, hogy valami tényleg bűzlik a magyar adóhivatalnál.

photo_camera Horváth András volt adóellenőr szónokol (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Netadó 2.0

A mostani tüntetéshez ugyan nincs köze a netadóellenes megmozdulásokat szervező Gulyás Balázsnak, de érezhetően a két hete elkapott hangulat életben tartása volt a cél. A rigmusok – például „Viktátor”, „Demokráciát!” – is hasonlók voltak, több transzperenst is újra elővettek. Úgy tűnt, hogy azok jöttek most újra tüntetni, akiket nem kifejezetten a netadó bosszantott fel, hanem általában akarják kifejezni a kormánnyal szembeni ellenérzéseiket.

A tüntetés abban is hasonlított a netadós megmozdulásokhoz, hogy itt sem voltak pártlogók, nem szónokoltak politikusok, és megint ultimátumot kapott a kormány: távolítsák el Vida Ildikót, vagy pedig 17-én újra tüntetnek, akkor már a Kossuth téren. (Akkorra és oda egy másik, a Gulyás Balázs-fele facebookos civil csoport [a Százezren az Internetadó ellen] egyébként is hirdetett tüntetést, illetve a netadó elleni első tüntetést Gulyásékkal még együtt szervező, de aztán külön utakon járó, Nem Némulunk El Facebook-csoport is szervez november 17-re.)

A netadó esetében a taktika bejött, és a kormány meghátrált, a második tüntetés után visszavonták az adóról szóló törvénytervezetet. Ahhoz, hogy az akkorihoz hasonló erőt mutathassanak a szervezők, 17-én a mostaninál sokkal több embert kell kivinniük az utcára.

Milla 2.0

Az ultimátumon kívül még egy fontos dolog merült fel: Horváth András arról beszélt, hogy meg kell szervezni egy kormányozni képes új erőt. A közvetlen képviseleti demokrácia megteremtéséről, civilek és pártok szakmai összefogásáról beszélt. Nem derült ki, hogy pontosan mire gondol, kiknek a részvételére, de annyi kiderült, hogy a szervezőkben több ambíció van, mint demonstrációk megszervezése. A netadó ellenes megmozdulásokon ilyen igény nem merült fel. A szervezkedés új szintre emeléséről szólt Várady Zsolt bejelentése is:  új közösségi oldalt fog létrehozni azoknak, akik szerveződnének és változtatni szeretnének.

A tüntetés némileg emlékeztetett a Milla 2012-es akcióira. Azt is civilek szervezték, 2012 januárjában és októberében is feltűnően nagy tömeget tudtak utcára vinni. A Milla végül színpadára engedte Bajnai Gordont, aki fél évvel később pártot alapított, összefogott a többi baloldali párttal, és ezzel ki is fulladt a civil mozgalom, vezetője, Juhász Péter az Együtt politikusa lett. Úgy tűnt, hogy Vágóék most egy új Millát szerveznek, de egyelőre itt sem látszanak a karizmatikus figurák, országosan ismert tekintélyek. Ha folytatják, akkor hamarosan ott tarthatnak, ahol bő két éve Juhász Péterék tartottak.

Az USA és Vida egyelőre táplálják a hangulatot

A kitiltási ügy, Vida Ildikó eddigi egyetlen megszólalása és a kormány zavart reagálása erőt adhat a tiltakozásnak, látszik, most többeket érdekeltek az ÁFA-csalások, mint amikor Horváth András eredetileg beszámolt róluk. A netadós tüntetés sikere is lökést adhatott, hogy sokaknak legyen kedve utcára vonulni. Az idő is nagyon szép volt, 10 fok feletti este novemberben kivételesen kellemes.

Az azonban nem látszik még, hogy mindebből kinőhet-e új ellenzéki erő, és lehet-e hétről hétre Orbán Viktor ellen skandáló tömeget utcára vinni. És hogy mire elindul a Békemenet, addigra hol vonulnak majd többen. A magyar politikai versengésnek mindenesetre most az utca lett a legérdekesebb terepe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.