Hová mész? Osztrákba? Minek? Nem is tudsz síelni!

hirdetés
2014 november 10., 10:28
comments 23
ad
photo_camera Ott a Hütte, észrevette? Látta, vette? Ott a Hütte. (Nem Varró Dani verse)

Ausztria? Télen? Síelés, advent, téli romantika, még több síelés, forralt bor, meghitt hütték. Csak a hivatalos csábító kiadványok lapjai elég hatásosak lennének, hogy feltörd a malacperselyt és rohanj a sógorokhoz, de inkább egy személyes tapasztalattal kezdem. Egy gonosz multi vendégeként élvezhettem a hanyatló nyugat téli kényelmét Tirolban. Úgy, hogy nem tudok síelni, léc sosem volt a lábamon, és ez ott, akkor sem változott. Mégis élveztem.

Mert az osztrák vidék nem csak arról szól, hogy a sífelvonókon kiderítsük, hol ropog legfrissebben porhó, és hogy melyik szakaszt érdemes kipróbálni a Salzburgi Sportvilág 760 kilométeres lesiklópályái közül.Biztos felejthetetlen élmény Karintiában siklani a Mölltali-gleccsernél, vagy Tirolban, Albachtal egyik síiskolájában csiszolni a fordulási technikát. De a háromezer méter felé nyúló csúcsokat bámulni egy kiadós túra után, majd lekváros-mákos gőzgombócot zabálni a szikrázó hótól vakon sem utolsó!

photo_camera Bratwürstl - das ist gut!

Utóbbit választottam, nyuszi vagyok a téli sportokhoz, kedvenc törzshelyem egy helyi Hütte lett. Egyike a tipikus osztrák menedékházaknak. Nagy lelkesedéssel díszített kunyhó, ahol a rönkfalakon még ott lóg az 1972-es sífutás győztesének képe két kitömött állat között, és a kályha füstje konyhai gőzökkel keverve otthonos illatokkal teríti be a teret. Az asztalokba karcolt neveket szögletes szív keretezi, zsírpettyes, flancmentes falusi hely, ropogó tűz melegével, zúzmarás ablakokkal.

Helyben készített sajtok, kemencében sült kenyér gerjesztenek étvágyat a további jellegzetes vidéki fogásokhoz. Ha van merszünk, egy forró májgombócleves - Bratwürstl duót (borjú-, marha-, és disznóhús keverékéből készült kolbász) császármorzsával fojtunk le, cserébe kapunk pár óra tökéletes elégedettséget, amit kellő mennyiségű sörrel bármeddig nyújthatunk. Vagyis legfeljebb zárásig, ami lehet, hogy csak hajnalban jön el, mert megcsappan a snapszkészlet, és az összes aktuális osztrák mulatós sramli végigénekléséhez bizony temérdek idő kell.

Másnapra vagy mély levegővételekkel lehet ellensúlyozni az asztalon állva táncoló dirndlis lányok emlékét, vagy életmentő programként meglátogatni a síterepek közelében megbúvó gyógyforrások egyikét. Mert, bár ebben köröket verünk a szomszédokra, azért ők sem szűkölködnek fürdőkben. Bad Gastein termálvize a Hohe Tauern hegylánc gyomrából érkezik a medencékbe, Salzburg tartományban pedig akár egy hurokcsúszdát is kipróbálhatunk (a start után nyolc méter szabadesés jön, mielőtt átcsúszunk a hurkon), ha teljesen elment az eszünk.

Szauna pedig minden sarokban, eldugott hotelben van - és mindenhol koedukáltan, ráadásul FreiKörperKultur módon, vagyis pucéran, erre nem árt lélekben felkészülni! Ha inkább kabát alatt szeretnénk izzadni, akkor a kazalnyi gyalogtúra közül választva találhatunk megfelelő megoldást.

3

A testünket maró mérgektől egyéb bio-öko-vitál módon is megszabadulhatunk, megannyi fehér-zöld dizájnnal hirdetett szálláshely kínál üdítőbb megtisztulást a Harvey Kellogg-féle napi ötszöri beöntéstől. A Kelet-Tirolban található Iselsbergben működő Straganzhof háziasszonya, Berta Defregger például a szénavirágfürdő jótékony hatására esküszik, megint mások az energiapontokhoz történő könnyed túra vagy egy erdei meditáció során tudnak igazán ellazulni és kikapcsolódni.

Aki hardcore üzemmódban űzi az egészséges életmódot, annak Haberzettl a tuti tipp. Itt az év meghatározott heteiben minden a böjtölés körül forog. Okleveles böjtszakértők, gyógymasszőrök, mentáltrénerek és shiatsu oktatók segítik a méregtelenítést és a feltöltődést az üdülés alatt történő böjtölés során.

Szóval, ha nem síelsz, a hazai szottyos télből akkor is megéri átnézni Ausztriába, legközelebb akár valamelyik vidéki adventi vásárra, ahol még 2014-ben is akad ropogó hó, valódi puncs és forraltbor.

Vár Ausztria!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.