Szputnyik néven indul új globális, putyinista hírszolgálat

2014 november 10., hétfő 19:48
66

Új hírszolgáltató hálózatot hozott létre a Russia Today orosz állami médiavállalat, hogy

„harcba szálljon a Nyugat agresszív, egypólusú propagandájával, és a világ eseményeit alternatív, többpólusú értelmezésben tálalja.”

Az új hírszolgáltatási hálózat a

Szputnyik

nevet viseli majd, több mint 30 ország 130 városában fog harminc nyelven híreket közölni rádióállomásokon, interneten (sputniknews.com) és a közösségi medián keresztül.

A hálózat vezetője Dmitrij Kiszeljov Kremlhez hű, putyinista tévés személyiség lesz. Tavaly december óta ő az állami sajtóvállalat vezetője. Ellentmondást nem tűrő kijelentései és konzervatív nézetei sokakból váltottak ki ellenszenvet. Elsősorban az oroszországi ellenzéket és a homoszexuálisokat érintő, nyers megnyilatkozásai keltettek felháborodást. Kifejtette például, hogy a melegek számára meg kellene tiltatni a véradást, és ha esetleg halálos baleset érné őket,

szívüket el kellene égetni, mert ez a szervük alkalmatlan lenne egy másik élet megmentésére.

„Ellenezzük az agresszív propagandát (...) ez csak vérontást eredményezhet"

- mondta Kiszeljov.

Moszkva szándékai szerint ezt ellensúlyozná a Szputnyik hírszolgáltatása, amely egyebek között angol, arab, azeri, észt, finn, francia, hindi, japán, kazah, kínai, kirgiz, kurd, lengyel, lett, német, orosz, pastu, szerb, tádzsik, tatár, török, ukrán, üzbég nyelven próbálja majd közvetíteni a világ eseményeit orosz megvilágításban.

Kiszeljov nemrég beszélt Magyarországról is, azt mondta, az állam az ellenállás példája, mi vagyunk az EU legnehezebben átkódolható állama. Éljen! (via MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt