Szputnyik néven indul új globális, putyinista hírszolgálat

külföld
2014 november 10., 19:48
comments 66

Új hírszolgáltató hálózatot hozott létre a Russia Today orosz állami médiavállalat, hogy

„harcba szálljon a Nyugat agresszív, egypólusú propagandájával, és a világ eseményeit alternatív, többpólusú értelmezésben tálalja.”

Az új hírszolgáltatási hálózat a

Szputnyik

nevet viseli majd, több mint 30 ország 130 városában fog harminc nyelven híreket közölni rádióállomásokon, interneten (sputniknews.com) és a közösségi medián keresztül.

A hálózat vezetője Dmitrij Kiszeljov Kremlhez hű, putyinista tévés személyiség lesz. Tavaly december óta ő az állami sajtóvállalat vezetője. Ellentmondást nem tűrő kijelentései és konzervatív nézetei sokakból váltottak ki ellenszenvet. Elsősorban az oroszországi ellenzéket és a homoszexuálisokat érintő, nyers megnyilatkozásai keltettek felháborodást. Kifejtette például, hogy a melegek számára meg kellene tiltatni a véradást, és ha esetleg halálos baleset érné őket,

szívüket el kellene égetni, mert ez a szervük alkalmatlan lenne egy másik élet megmentésére.

„Ellenezzük az agresszív propagandát (...) ez csak vérontást eredményezhet"

- mondta Kiszeljov.

Moszkva szándékai szerint ezt ellensúlyozná a Szputnyik hírszolgáltatása, amely egyebek között angol, arab, azeri, észt, finn, francia, hindi, japán, kazah, kínai, kirgiz, kurd, lengyel, lett, német, orosz, pastu, szerb, tádzsik, tatár, török, ukrán, üzbég nyelven próbálja majd közvetíteni a világ eseményeit orosz megvilágításban.

Kiszeljov nemrég beszélt Magyarországról is, azt mondta, az állam az ellenállás példája, mi vagyunk az EU legnehezebben átkódolható állama. Éljen! (via MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.