A Trónok harcát kitiltották a török katonai akadémiákról

külföld
2014 november 11., 19:37
comments 50

A meglehetősen explicit sorozat eddig is kapott kritikákat bőven, Kínában pedig cenzúrázzák is a részeit, de most a hírek szerint teljesen kitiltják az epizódokat Törökország katonai akadémiáiról.

A hallgatók védelmében meghozott intézkedések minden szexuális kizsákmányolást, pornográfiát, bántalmazást és hasonló negatív viselkedési mintát tartalmazó film vetítését betiltják most, de a Trónok harca külön kiemelve szerepelt.

Van még egy változás a török katonai akadémiákon, ami ennél jóval fontosabb, és sok mindent az előbb említettből csak ezen keresztül lehet megérteni: ezentúl lesznek az Iszlám alapjairól szóló kurzusuk is a tanrendben. Ilyesmi sosem fordult még elő a szekuláris társadalom alapjaként számon tartott katonaság közelében.

Mindez azonban a múlt, Recep Tayyip Erdogan egykori miniszterelnök, jelenlegi államfő komoly erőket mozgatott meg azért, hogy a világi katonai vezetőket eltávolítsa, és helyükre saját embereit ültesse. Az autoriter irányításáról és komoly korrupciós vádakról is ismert Erdogan mérsékelt iszlamistának számít, számos kritika érte már azért is, hogyan számoltatja fel a szekuláris intézményeket az országban.

A Trónok harcával már korábban is volt gond az országban, 2012-ben négy katonatisztet távolítottak el posztjukról, mert az izmiri akadémián engedélyezték a sorozat vetítését. Akkor a sorozat elleni kifogások nem vallási köntösben jelentek meg, hanem az volt a gond, hogy a nemzeti érzület megsértésére alkalmas volt a rész.

Mindez csak azért érdekes, mert a Trónok harca egy kitalált fantáziavilágban játszódik, és maximum tippelni lehet, kikben ismertek magukra a török hadsereg illetékesei. A legvalószínűbb amúgy, hogy a dothraki törzsben, de az meg egy lovas nomád nép, aki leginkább talán a hunokra hasonlít. Az akkori döntés ellen török újságírók is tiltakoztak, arról írva, hogy látták ugyan a részeket, de soha egy pillanatig nem jutott eszükbe közben, hogy mindannak köze lehet a törökökhöz. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.