Tudod, mit jelentett egykor a Jeep? Na, most megint azt jelenti!

hirdetés
2014 november 11., 10:46
ad

j4

A Jeep egy rövid, fürge, ezerféle célra felhasználható, magát bármin keresztülverekedni képes jármű volt, amikor nevét megismerte a világ. A Willys-Overland nevű cég az amerikai hadügyminisztérium felhívására készítette el az első Jeepet, amit hivatalosan ugyan Willys MB-nek hívtak, de hamar Jeep lett belőle. Máig senki nem tudja, honnan is származik vajon pontosan a Jeep szócska, de annyira megragadt az emberiség köztudatában, hogy sokan úgy általában minden terepjáró-szerű kocsit dzsip néven illetnek.

  • Lehet, hogy a General Purpose, Általános Célra kifejezés rövidítéséből ered a Jeep
  • Lehet, hogy egy amerikai traktortípus nevét akasztották a Willysre
  • De az is lehet, hogy a Popeye-rajzfilmek fura kutyájának neve ragadt rá

General Purpose, Jeep traktor, Popeye Jeep-je

j2

Akárhogy is, a Jeep hamar népszerű lett szerte a világban. Népszerű lett Európában is, hiszen a német megszállást mindenhonnan ezekkel a pattogós kis jószágokkal szorította vissza az amerikai hadsereg. (És a Facebookon is népszerű - itt követheted a márka hazai eseményeit.) A háború után aztán jött a polgári változat, a Civilian Jeep, a CJ modell, és jöttek az egyre komfortosabb, erősebb, gyorsabb - és egyre nagyobb, tágasabb - változatok, egészen a Grand Cherokee-ig (magyarul: grandcsirke). Innen lépett most egy nagyot vissza az eredeti Jeep felé a márka, amikor - immár a Fiat-csoport tagvállalataként - elkészítette új modelljét.

A Renegade kezelhető méretű, mozgékony, városban is jól használható Jeep lett, jópofa utastérrel, kényelmes és a testet jól tartó ülésekkel, négy ajtóval, a rövid kasztnihoz képest egész bőkezű, 350 literes, jól pakolható csomagtérrel. A forma fotókon elég furán jön ki, matchboxosan játékszerű a kocsi, de ha megmozdul, mindjárt életet és ízt kap, amint ezt remekül illusztrálja az agyonvágóképezett gyári videó:

Az elpuhult mai világban elsőkerék-hajtással is megveheti, akinek a jól átlátható, praktikus forma mellé csak a márkanév és az ikonikus hétlyukú hűtőrács kell. De az is megtalálja a maga verzióját, aki tényleg arra akarja használni a Renegade-et, amire egy igazi Jeep való. Az autóipar egyik legnagyobb idei újdonsága a kilencfokozatú automata váltók megjelenése volt, és egy ilyen került a kompakt Jeepbe - automatikusan záró, de manuálisan is fixre zárható összkerékhajtással és 20:1 arányban leáttételezett kúszófokozattal. Ez a sárban, sziklán, mély homokban kúszás-mászást támogató erőátvitel a TrailHawk változat gyárilag két centivel megemelt, 21 centis hasmagasságával egészen extrém mutatványokra teszi képessé az autót:

Öt és negyedtől kilenc és fél millióig terjed a Renegade árskálája. A legolcsóbb, az 1,6-os szívómotoros, 110 lovas, ötfokozatú kézi váltós alapmodell tényleg csak annak jó, aki városban akarja mutogatni a dzsipjét. A nyomatékosabb 1,4-es turbóhoz már hatfokozatú váltó jár, sőt, duplakuplungos automata váltó is kérhető hozzá. A leggazdaságosabb motor az 1,6 literes dízel. A kétliteres dízel, 170 lóerővel a csúcs, a kilencgangos automata és a felezős összkerékhajtás így együtt csak ehhez rendelhető.

Akinek nem kell a 4x4, unalmas, szürke belsővel is vehet Renegade-et, de ha igazán különleges Jeepet akar az ember, akkor megint csak az van, hogy érdemes a full-fullos változatra gyűjteni. Mert a Trailhawk belül így néz ki:

j5

Tudj meg többet a Jeep Renegade-ről!

Honnan a név?

A Renegade korábban a CJ-k egyik felszereltségi változatát szokta volt jelenteni a Jeepnél. De volt egy Terence Hill film is, aminek They Call Me Renegade volt az eredeti címe (magyarul ezt sikerült A keményfejű-re fordítani), amiben nem kis szerepet játszott egy CJ Jeep. Szilárd meggyőződésem, hogy az olasz-amerikai koprodukcióban készülő új Jeep nevét nem kis részben ennek a modern spagettiwesternnek köszönheti, amiben van minden, amit itt mi a Jeep őshazájáról gondolunk. Cowboykalap, amish-ek, vágta a prérin (lóval és kocsival egyaránt), bunkó kisvárosi seriff, kocsmai balhé, vietnami veterán, motorosbanda, és persze csapatás a Jeeppel, minden mennyiségben. Meg tipikus Terence Hill-féle bohóctréfák (a képre kattintva nyílik a beidőzített Youtube-videó):

j6

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.