A Papagájvilág Alapítvány közleménye

A Papagájvilág Alapítvány mélységesen elítéli az "Így ért véget Charlie kalandja" című felvételben látottakat és hallottakat!

A Papagájvilág Alapítvány mélységesen elítéli az egyik kereskedelmi TV csatorna műsorában 2014.11.03-án nyilvánosságra hozott "Így ért véget Charlie kalandja" című felvételben látottakat és hallottakat!

A műsor készítői egy kék-sárga ara papagájt (Ara ararauna) választottak a műsoruk arcának. Alapítványunk több alkalommal tett javaslatot Charlie helyes bemutatására és kértük, hogy tájékoztassák a nézőket a papagájok tényleges tartási igényeiről. Sajnos ez nem történt meg! Bár Charlie kikerült a műsorból, de annak módja és a közvetített üzenet felháborít minden jóérzésű állatbarátot! A papagáj-tartás színvonala, az ismeretek hiánya miatt, igen alacsony hazánkban. Ezért egy nagy nézettségű műsor készítőinek nagy a felelőssége abban, hogy milyen információkat közölnek direkt vagy indirekt módon az adott állatfaj, jelen esetben az ara papagáj viselkedéséről, szükségleteiről, tartási feltételeiről. A helyzet azért is súlyos, mert jelen esetben egy, a Washingtoni Egyezmény (CITES) II függelékében szereplő, a magyar jogszabályok által is védett fajról van szó.

A papagájok intelligens érző lények, tévés produkció díszleteként, vagy buta viccek tárgyaként bemutatva őket a műsorkészítők téves képet alakítanak ki a nézőkben. Az adott madár népszerűsége által generált kereslet, megfelelő ismertek nélkül, viszont az állat szenvedéséhez vezethet