Szijjártó: Magyarország demokratikus elkötelezettségének megkérdőjelezése elfogadhatatlan, jelentősen hozzájárulunk Európa megerősödéséhez, és nem is vegzálják nálunk a civil szférát

A külügyminiszter szerdán Berlinben a Német Külpolitikai Társaságban tartott előadást. Többek közt arról, hogy a magyar kormány továbbra is készen áll a konzultációra konkrét kérdésekről, de nem fogadja el Magyarország, a magyar emberek vagy a kormány demokratikus elkötelezettségének megkérdőjelezését.

Szijjártó szerint a kormánynak fontos, hogy partnereit első kézből tájékoztassa, így elkerülve

"azokat a félreértéseket és percepciókat",

amelynek sokszor "nincsen alapjuk, de olyan átütő erővel érkeznek, hogy nehéz megküzdeni velük".

A Norvég Alapok ügyéről szólva kiemelte: Magyarországon

"virágzó és szabad civil szféra van",

és minden alapot nélkülöz a civil társadalommal szembeni kormányzati nyomásgyakorlásként értelmezni hatósági eljárásokat, amelyek néhány szervezet gazdálkodásával kapcsolatban indultak.

Szijjártó a Magyarország szerepe az Európai Unióban című előadásában hangsúlyozta, hogy Európa megerősödéséhez, versenyképességének visszaszerzéséhez helyre kell állítani a munka és a család becsületét, nyitottá kell válni az együttműködésre a világ leggyorsabban fejlődő térségeivel, továbbá csökkenteni kell az egyoldalú energiafüggőséget és meg kell erősíteni a tagállamokat, mert gyenge országok nem alkothatnak erős közösséget.

A miniszter a következő időszak céljairól szólva kiemelte, hogy az európai uniós országok közül Magyarországon kell biztosítani a legolcsóbb energiát az ipar számára, és ötmillióra kell emelni a foglalkoztatottak számát. (MTI nyomán)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.