A Maladype színház elhajtotta Csepreghy államtitkárt

POLITIKA
2014 november 13., 08:50
comments 128

Volt tegnap a Civil Licit nevű rendezvény, aminek a lényege, hogy civil szervezetek fenntarthatóság és esélyegyenlőség témakörben kitalálnak projekteket, ezekre pedig nagyvállalatok és multik képviselői licitálnak. Hetedik alkalommal rendezték meg, de a civilek feje fölött vívott magyar-norvég háború miatt most váltotta ki a legnagyobb figyelmet. Fővédnökként felszólalt Csepregyh Nándor államtitkár, aki bár azzal kezdte, hogy nem fog norvégozni, végül csak nem állta meg.

Amit Csepreghy a liciten megvásárolt, és felajánlott a norvég követségnek, az a Maladype Színház művészeti vezetőjének kommunikációs-analitikai tréningje, az Aranybogár Módszer. Tegnap nekünk azt mondta, hogy az ajándékot még a héten el fogja juttatni követségre. 

De a norvégok mégsem élhetnek ezzel a gesztussal. A Maladype ugyanis kiadott egy közelményt, amiben azt írják, hogy egyetértenk a helyettes államtitkárnak a nyitóbeszédében megfogalmazott gondolatával, mely szerint: „A napi politikát távol kell tartani a Civil Licittől.”

A tegnapi nap történéseinek lehetséges aktuálpolitikai felhangjai miatt – függetlenül attól, hogy azok a jelen helyzetben melyik politikai oldalt érintik – a Maladype Színház veszélyeztetve érzi 13 év alatt tudatosan felépített független értékrendjének hitelességét, ezért ebben helyzetben

nem tudja elfogadni Csepreghy Nándor magánszemélyként történő felajánlását.

A Maladype azt is írjak, hogy „fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a Maladype Színház független színház és függetlenségünk nem csak szervezeti formánknak, hanem szellemiségünknek, alkotói stratégiánknak és több mint 13 éves működésünknek is lényege. Egyre nehezebb anyagi körülményeink miatt rendkívüli erőfeszítéseket teszünk és különböző kreatív megoldásokat dolgozunk ki mindennapi működésünk és projektjeink finanszírozásának érdekében. A Maladype Színház, mint magát kizárólag pályázati forrásokból és támogatásokból fenntartó közhasznú egyesület, más magyarországi független civil szervezetekhez hasonlóan jogosult pályázni számos állami és nem állami pályázati kiírásra, így a Civil Licit, a Norvég Alap és a Norvég Civil Alap pályázati felhívásaira is. A norvég és a magyar kormány közötti, a civil szféra finanszírozásával kapcsolatos konfliktusban azonban semmilyen formában nem kívánunk érintetté válni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.