https://img.444.hu/fejjel_4_cof_coka_csizmadia_fricz.jpg

A CÖF nekimegy a Transparencynek, és várja Obamát

POLITIKA
2014 november 13., 11:56
comments 405

A reggeli feljelentésről szóló bejelentése után sajtótájékoztatón foglalta össze a CÖF mindazt, amit jelenleg a magyar civilek helyzetéről, a norvég pénzekről és az amerikai kitiltási botrányról tudni érdemes.

Csizmadia László, a CÖF vezetője rögtön magasra tette a lécet, amikor elmondta, hogy ők a Kárpát-medencei magyarság döntő többségének álláspontját bel/külpolitikai és gazdasági kérdésekben egyaránt képviselik, és ezért reagálniuk kell a helyzetre, amikor Magyarországot egy szövetségese kellemetlen helyzetbe hozta. A CÖF-elnök egyrészt gazdasági (Paks, Déli Áramlat, keleti nyitás), másrészt politikai okokat sejt a háttérben. Ez utóbbi azt jelenti, hogy mivel a magyar kormány a neoliberális és posztkommunista elvek ellen lép fel, az ellenérdekelt felek megtévesztették az amerikai elnököt.

Obama sem tévedhetetlen

- mondta Csizmadia, aki szerint az amerikai elnököt a Clintonék alapítványába befolyt norvég és Soros-pénzek hatására tévesztették meg.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

Csizmadiáék ezért a hazai civil szektor külföldi finanszírozásának átláthatóbbá tételét szeretnék, akár törvényi szabályozással is. Mivel a CÖF vezetője szerint a norvég alap és a Soros-féle alapítványokból érkező pénzek pártpolitikai korrupciót szolgálnak, és ezekből gyakorlatilag megvásárolják a hazai civileket.

A Békemenet egyik szervezője továbbment, és egyenesen azzal a felszólítással fordult a Transparency International és a TASZ felé, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen támogatási forrásból, mekkora fizetést kaptak a szervezeteknél dolgozó alkalmazottak, és hogy a külföldről érkező támogatások mekkora részét fordították bérköltségekre.

fejjel_6_cof_coka_lomniczi_csizmadia_fricz

Csizmadia ezután azt is kifogásolta, hogy Barack Obama a mai napig nem válaszolt nekik, pedig meghívták Budapestre, közben pedig a „norvég alapot kiszolgáló Móra Veronikát meg fogadta”.

A kitiltási ügyekről pedig azt kell tudni Csizmadia szerint, hogy Magyarország nem kíván egyik nagyhatalom játékszerévé sem válni, ezért felszólítják a két kormányt, hogy tisztázzák a vitatott kérdéseket. Üzent a hazai ellenzéknek is a CÖF vezetője, mint elmondta, nem fognak Békemenettel reagálni törpepártok polgárháborús provokációjára, majd tanácsként következett a délelőtt legjobb mondata:

„Javaslom állítsák meg atomizációjukat.”

De akkor lesz-e Békemenet?

– tette fel magának a kérdést utána Fricz Tamás.

A válasz pedig az, hogy

Békemenet mindig van.

Fricz szerint ugyanis a Békemenet egy amolyan sajátos hungarikum, egyszerre mozgalom és intézmény. Mozgalom, mert civilek hozták létre, a nemzeti szuverenitás, a keresztény értékek és a szolidaritás mentén, intézmény pedig, mert vannak szervezői, bár nem hierarchikus, hanem a kollektív felelősség vezeti a résztvevőket.

A Békemenet lehetősége mindig ott van a levegőben

– fejtegette tovább a politológus, aki szerint a Békemenet mindig egyfajta utolsó megoldás, ha a nemzeti szuverenitás megvédésre nincs más esély. Ezért nem is lehet a Békemenetet sok kis Békemenetté felaprózni. Az ugyanis nem kedvezne a Békemenetnek. A politológus a Békemenet mibenlétéről kifejtett beszédét itt lehet elolvasni.

fejjel_9_cof_coka_lomniczi_csizmadia_fricz

Fricz elmondta, hogy a helyzet mára megváltozott, a nemzetközi támadás forrása áttevődött a tengerentúlra, a már-már újra kitört hidegháborúban az amerikaiak csak fekete/fehér, barát/ellenség viszonyrendszerben tudják nézni a világot, emellett pedig hajlamosak is túl gyorsan reagálni. De közben azért pragmatikus ország maradtak, ha adunk bizonyos garanciákat, mint azt Románia vagy Törökország teszi, akkor elülne a harag.

Az amerikaiak lecsillapítása ezért Fricz szerint a diplomácia dolga, egy Békemenet pedig szerinte csak a cowboymentalitást és a coltokat váltaná ki az amerikaiakból, ezzel pedig mi nem járnánk jól. Ráadásul az USA már az EU-t is zsarolja, hogy zárja ki Magyarországot, ezért most már az EU szuverenitásáról is szó van.

Most várni kell, a veszély a közelünkben van, utalt Fricz a cseh futóbolond, Petr Hajek összeesküvés-elméletére, de most a diplomácia terepén kell mindezt megvívni.

fejjel_cof_coka_csizmadia_fricz

Fricz egy bibliai idézettel szemléltette mindezt: Jézus is azzal bocsátotta el tanítványait, hogy

legyetek szelídek mint a galambok, de ravaszok, mint a kígyók.

Ezt a magyar diplomáciának üzente. De ha kiderül, hogy már késő, és a globális hatalmi körök már döntöttek Magyarország sorsáról, nos az nem jó hír, de szerencsére vonatkozó Jézus-idézet ide is akadt:

Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen.

A csütörtök reggel bejelentett feljelentést a CÖF alkotmányjogásza, ifj. Lomniczi Zoltán kommentálta. Mint felidézte, a magyar btk. szerint, ha valakinek korrupció gyanúját megalapozó információ van a birtokában, akkor azt köteles jelentenie a magyar hatóságoknak, ellenkező esetben három év börtönt is kaphat. És szerintük az amerikai ügyvivő, André Goodfriend mindennek nem tett eleget, pedig többször látható, hogy elhagyta a nagykövetésg területét, azaz belépett magyar területre, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

Azóta kiderült, hogy már az érvelés alapja is jogi nonszensz, ugyanis jogilag az amerikai nagykövetség területe is Magyarország területe, ezért a feljelentéshez nem kellett volna megvárni, hogy Goodfriend elhagyja az épületet, de azt meg az amerikaiak a kezdettől fogva hangsúlyozzák, hogy ők nem büntetőeljárást kezdtek, csupán a beutazási jogot vonták meg korrupciógyanúba keveredett állampolgároktól.

Lomniczi beszélt arról is, hogy a magyar nemzet megérdemelne egy rendes nagykövetet is Budapestre az Egyesült Államoktól, hiszen például Izrael is egy tekintélyes diplomatát küldött, ez pedig egy igazán elvárható gesztus a legfontosabb szövetségünktől.

Csizmadia pedig rögtön errefel felemlegette 1956-ot, és hogy erkölcsi tekintetben az Egyesült Államok van deficitben Magyarországgal szemben.

Majd mindhárman arról beszéltek, hogy a két ország jogilag egyenrangú, és megérdemelnénk, hogy megtudjuk az ügy részleteit, ugyanakkor Csizmadia azt is elmondta, hogy ha bebizonyosodna a korrupciógyanú magyar vezetővel szemben, az illetőnek távoznia kell a posztjáról.

Ha nem kapunk pontos információkat, akkor arra következtethetünk, hogy a cseh modell lép életbe itt is.

- mondta Fricz, aki ismét kitért arra, hogy a Békemenet most kontraproduktív lenne, mert a 'kard-ki-kard' látszatát keltené most egy szövetségesünkkel szemben.

Csizmadia pedig mégegyszer tagadta, hogy Orbán Viktor állítatta volna le a Békemenetet, hiszen ők civilek, akiknek nem lehet megmondani, mit csináljanak.

Mert Orbán Viktor szava sem mondja meg, hogy legyen-e Békemenet, az emberi tömeg szava számít csak,

„és ne tudják meg, milyen nehéz ezt visszatartani”

- avatott be a civil élet nehézségeibe Csizmadia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.