Itt a dokumentum: Az áfacsalásokkal és a trafikokkal van gondja az amerikaiaknak

POLITIKA
2014 november 13., 18:06

Nyilvánosságra hozta a kormány azt a kétoldalas dokumentumot, amit Magyar Levente, a külügyminisztérium államitkára kapott meg az amerikaiaktól. A közzétett pdf ide kattintva érhető el.

A dokumentum azt veszi sorra, hogy az amerikaiak mikor és kinek jelezték a magyar kormányzatban, hogy gondjaik vannak a korrupcióval. A papír szerint 2012 februárja óta konzultál az amerikai nagykövetség a magyar kormánnyal a korrupcióval kapcsolatos amerikai kifogásokról, de a magyar kormány érdemben nem reagált az amerikai aggodalmakra.

Kiemelnek egy találkozót, melyen 2013 októberében az amerikai nagykövetség munkatársai a NAV Bűnügyi Igazgatóságának jelezték az áfacsalásokkal és a dohánykereskedelem átszervezésével kapcsolatos aggodalmaikat. A dokumentum külön megmagyarázza azt is, hogy a trafikosítás idején az volt a baj, hogy szinte csak a Fideszhez közel álló kereskedők nyerték a trafikkoncessziókat. De érdemi választ nem kaptak a NAV-osoktól.

Ezután egy 2013 decemberi találkozón szintén a NAV Bűnügyi Igazgatóságával ültek le, és ott megint előadták ugyanezt, valamint beszéltek a Horváth András-ügyről és a Magyarországon tevékenykedő amerikai cégek panaszairól. Utóbbiak szerint bizonyos amerikai cégek

évente több tízmillió dollárt veszítenek az áfacsalások miatt alulárazott termékekkel vívott versenyben.

Érdemi intézkedés ezután sem történt.

2014 januárjában a nagykövetség képviselői az akkor még működő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal egyeztettek arról, mit tesz a kormányzat a korrupció visszaszorítása érdekében. Az amerikai dokumentum szerint ekkor a KIM-ben felállt egy korrupcióellenes szerv, de miután a kormányváltást követően szétválasztották a minisztériumot, erre a sorsra jutott ez a szerv is.

2014 februárjában a nagykövetség munkatársai újra a NAV Bűnügyi Igazgatóságának vezetőivel tárgyaltak az áfacsalásokról. Ekkor a NAV-osok azt válaszolták, hogy hozzájuk nem érkeztek ezzel kapcsolatos panaszok, ezek nélkül meg nem tudnak vizsgálódni. Az amerikaiak itt megjegyzik azt is, hogy a NAV-on belül működő különleges csoportot, ami kivizsgálhatta volna az áfacsalásokat, 2013-ban feloszlatták.

2014 júniusában aztán a magyar Külkereskedelmi és Külügyminisztériumnak is szóltak, elmondták, hogy súlyos, korrupciógyanús ügyekről van szó, és muszáj tenni ez ellen valamit. A magyar külügy ezután a magyar közigazgatáson belül megosztotta az amerikai információkat, de az amerikaiak egyéb választ nem kaptak ekkor sem.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.