A vártnál kevésbé lassult a magyar gazdaság

gazdaság
2014 november 14., 08:17
comments 55

3,2 százalékkal nőtt a GDP éves alapon, a második negyedévhez képest pedig 0,5 százalékkal, közölte a KSH. Ez gyengébb, mint legutóbb, de a vártnál valamivel jobb: a Portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők várakozásai 2,8 és 3,2 százalék között szóródtak.

A második negyedévben 3,9 százalékon tetőzött az éves növekedés, innen az összes elemző és intézmény – a kormányt is beleértve – lassulást vár. A növekedés mögött nagyon sok az egyszeri tényező: EU-források elköltése, ipari kapacitásbővítések az év elejétől kezdve, növekedési hitelprogram, sőt, még egy módszertani változás is volt, ami nagyjából 0,2 százalékkal javítja az éves növekedést. Ezeket jövőre, amikor ez már bázis lesz, nehéz lesz pótolni.

Mivel ez még csak az előzetes adat, ezért nincsenek meg a részletes számok. A KSH annyit közölt csak, hogy az "ipar és a mezőgazdság teljesítményének növekedése" áll a gazdaság bővülése mögött. Ez érdekes, ugyanis az ipar a második negyedévhez képest valamivel gyengébb volt az utóbbi hónapokban, főleg, de nem kizárólag a nagy autógyárak miatt. A mezőgazdságnak pedig a tavalyinál jóval alacsonyabb árak, és az orosz szankciók okozhattak problémát.

Közben már kijöttek a német és a francia növekedési adatok is. Itt az a meglepő, hogy egyik nagy európai gazdaság se csúszott recesszióba. Mondjuk a növekedés se volt túl nagy: Németország 0,1, Franciaország pedig 0,3 százalékkal bővült éves alapon. Felülvizsgálaták a németek a második negyedéves adatot is, most 0,2 százalékos GDP-csökkenés helyett 0,1 százlékos növekedés jött ki, szóval szó sincs gazdasági visszaesésről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.