A vártnál kevésbé lassult a magyar gazdaság

3,2 százalékkal nőtt a GDP éves alapon, a második negyedévhez képest pedig 0,5 százalékkal, közölte a KSH.  Ez gyengébb, mint legutóbb, de a vártnál valamivel jobb: a Portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők várakozásai 2,8 és 3,2 százalék között szóródtak.

A második negyedévben 3,9 százalékon tetőzött az éves növekedés, innen az összes elemző és intézmény – a kormányt is beleértve – lassulást vár. A növekedés mögött nagyon sok az egyszeri tényező: EU-források elköltése, ipari kapacitásbővítések az év elejétől kezdve, növekedési hitelprogram, sőt, még egy módszertani változás is volt, ami nagyjából 0,2 százalékkal javítja az éves növekedést. Ezeket jövőre, amikor ez már bázis lesz, nehéz lesz pótolni.

Mivel ez még csak az előzetes adat, ezért nincsenek meg a részletes számok. A KSH annyit közölt csak, hogy az "ipar és a mezőgazdság teljesítményének növekedése" áll a gazdaság bővülése mögött. Ez érdekes, ugyanis az ipar a második negyedévhez képest valamivel gyengébb volt az utóbbi hónapokban, főleg, de nem kizárólag a nagy autógyárak miatt. A mezőgazdságnak pedig a tavalyinál jóval alacsonyabb árak, és az orosz szankciók okozhattak problémát.

Közben már kijöttek a német és a francia növekedési adatok is. Itt az a meglepő, hogy egyik nagy európai gazdaság se csúszott recesszióba. Mondjuk a növekedés se volt túl nagy: Németország 0,1, Franciaország pedig 0,3 százalékkal bővült éves alapon. Felülvizsgálaták a németek a második negyedéves adatot is, most 0,2 százalékos GDP-csökkenés helyett 0,1 százlékos növekedés jött ki, szóval szó sincs gazdasági visszaesésről.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.