Helyreigazítás

2014 november 14., péntek 16:12
43

A 444.hu címlapján 2014. november 6. napján „Az FHB veszteséges alapkezelője tette rá a kezét a takarékok szabad vagyonára” című cikkünk címében valótlanul állítottuk, hogy „Az FHB veszteséges alapkezelője tette rá a kezét a takarékok szabad vagyonára”. A valóság az, hogy a Diófa Alapkezelő nem a takarékok szabad vagyonára tette rá a kezét, hanem a Diófa Alapkezelő a takarékok szabad vagyonánál jóval kisebb értéket, a Takarék Alapkezelő által kezelt néhány befektetési alap kezelését bízták rá, és a TakarékBank fogja bevonni a Diófa Alapkezelőt egyéb vagyon kezelésébe is.

A szövegben valótlanul azt állítottuk, hogy „a Diófa húzott be nagyjából 1000 milliárdot a TakarékBank alapkezelőjétől”. A valóság ezzel szemben az, hogy sosem kezelt 1000 milliárdos összeget, hanem mintegy 80 milliárd forintot kezelt és ennek egy részét vette át a Diófa Alapkezelő. A Takarék Alapkezelő az általa kezelt nyilvános lakossági alapokat az MNB engedélye alapján átadta a Diófa Alapkezelőnek. Az alapok együttes értéke mintegy 35 milliárd forint. A TakarékBank vette át a Takarék Alapkezelőtől a mindösszesen 43,5 milliárd forintnyi kezelt részben szövetkezeti megtakarítást, és ennek kezelésébe bevonja a Diófa Alapkezelőt is.

A szövegben valótlanul a következőt állítottuk, hogy „az FHB (…) a többi szereplővel való egyeztetés nélkül odaadja a takarékok saját forrásait az FHB-csoporthoz tartozó Diófa Alapkezelőnek.” A valóságban a Takarék Alapkezelő nem a takarékok saját forrásait adta át a Diófa Alapkezelőnek, hanem az általa kezelt - zömmel lakossági alapok - kezelését, ami értékben a takarékszövetkezetek saját forrásainak mintegy 3-4 százaléka lehet. Az alapok átadására és a kezelt vagyon TakarékBanknak történő átadására új szerződések megkötésével és a jogszabályoknak megfelelő befektetői tájékoztatás mellett került sor.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt