Ismered azokat a béna idézeteket, amik szerint a lelki béke még a halálos betegségeket is gyógyíthatja? Kiderült, hogy mind igaz

test és lélek
2014 november 14., 15:36

Egy új kutatás bebizonyította, hogy meditációval, jógával és stresszkezelő gyakorlatokkal sejtszinten képes regenerálódni az emberi test.

Mindenféle külső hatóanyag, gyógyszer nélkül.

A tanulmány a Cancer nevű tudományos folyóiratban jelent meg, a kutatást egy kanadai orvos, Linda Carlson vezette.

A vizsgált emberek mellrákot túlélő, 55 év átlagéletkorú nők voltak. Összesen 88-an vettek részt a kísérletben, őket három csoportra osztották:

  • az első csoport tagjai minden nap 45 percet töltöttek otthoni jógázással, és 12 héten át heti egyszer másfél órát közösen, jógaoktató segítségével
  • a második csoport nem jógázott, de 12 héten át heti egyszer másfél órára találkoztak, hogy elmondják egymásnak a ráktól, haláltól való félelmüket, és kibeszéljék az őket érő mindennapi stresszt
  • a harmadik csoport tagjai csak egyszer találkoztak, egy 6 órás képzésen, ahol stresszkezelést tanítottak nekik

A kutatók a három csoport minden tagjától vérmintákat vettek a kísérlet elején, és 12 héttel később, a végén. Az eredmények eltértek csoportonként. Az derült ki, hogy az emberi elme és a test képes befolyásolni egymást, ugyanis az első kettő csoport tagjainak szervezetében található telomérek nem rövidültek, a harmadik csoporté viszont igen.

A telomérek a kromoszómák végén található, védő hatású fehérjerétegek, amelyek az emberi élet során rövidülnek. Ezért a telomérek hosszúságából megállapítható, hogy az emberi sejtek milyen gyorsan öregszenek. Amikor öregkorban a telomérek eltűnnek, a kromoszómák gyorsan degradálódni kezdenek, ami miatt megindul az időskori folyamatos egészségromlás.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy a mentális egészségre jó hatással van a nyugalom és meditáció, de most már arra is van bizonyítékunk, hogy ezek az emberi test biológiáját sejtszinten befolyásolják."

- mondta a kutatást vezető Linda Carlson.

Azt is hozzátette, hogy a vizsgálatokat folytatják, több emberrel és hosszabb kutatási idővel fognak dolgozni a jövőben.

via

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.