Orbán: Egy fecnit adott Amerika

POLITIKA
2014 november 14., 07:12
comments 809

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt a kitiltási botrányról és az USA korrupciós vádjairól.

"Kidobott idő minden perc ezzel foglalkozni" - mondta Orbán Viktor az USA korrupciós vádjairól.

Az Egyesült Államok által átadott kétoldalas összefoglaló a problémás ügyekről szerinte

csak egy fecni,

ha nem angolul írták volna, akkor azt hinné, hogy a magyar ellenzék írta. A szövegben ugyanis az ellenzék vádjait sorolják az elmúlt négy évből.

Ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene rendelnie - vélekedett.

Nem mondom, hogy

Orbán Viktor így reagált a kérdésre, hogy az oroszbarát magyar poltika miatt lehet-e Magyarországon amerikai nyomás:

"Mi az Egyesült Államoknak szövetségesei és barátai vagyunk, én nem merem vádolni az Egyesült Államokat azzal, hogy nyers gazdasági érdekek miatt rágalmazási hadjáratot folytat egy ország ártatlan állampolgáraival szemben."

Szóval ezt mondta is meg nem is, azt viszont egyértelművé tette, hogy kormánya kitart a paksi beruházás és a Déli Áramlat megépítése mellett.

Orbán nem akarja, hogy Vida lemondjon

Vida Ildikó, a NAV elnöke is azok között van, akiket az USA korrupció miatt kitiltott területéről. Orbán szerint lehetséges, hogy Vida benyújtja a lemondását, de ezt ő nem biztos, hogy elfogadná. Az ugyanis a nemzeti szuverenitást sértené, ha külföldi vádaskodások alapján távozna egy magyar főtisztviselő.

Orbán szerint a vádaskodás és a lemondás is veszélyezteti az állam működését, hiszen ezzel akadályozzák a bevételek beszedését.

Vesz még bankot az állam

Orbán Viktor azt mondta, hogy az állam újabb bank megvásárlásáról tárgyal, de azt nem kívánta megerősíteni, hogy a Budapest Bankról van szó. Értesüléseink szerint arról van szó.

Vasárnap néha ő is beugrik a pékhez

A vasárnapi nyitvatartásról szóló vita még tart, nem döntött Orbán Viktor, hogy támogatja-e a nagy üzletek kötelező bezárását elrendelő KDNP-s javaslatot. Harrach Péter (KDNP) korábban azt mondta, hogy Orbán támogatja a javaslatot.

Orbán Viktor szerint sok fontos érv feszül egymásnak. Ő néha beugrik vasárnap is egy pékségbe, ha elrontja a korábbi bevásárlást. A pékságeket azonban a KDNP-s törvény nem érintené. Ennek ellenére "még a vita kellső közepén vagyunk", és még nincs álláspont.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.