Orbán: Nyilvánvaló a hasonlóság Magyarország és az Egyesült Államok között

POLITIKA
2014 november 14., 21:23
comments 251

Orbán Viktor közvetlenül a finnek elleni meccs előtt a Parlamentben méltatta az amerikai - magyar kapcsolatokat. Mindezt az Amerikai Kereskedelmi Kamara 25. születésnapjára rendezett ünnepségen tette. Ott volt André Goodfriend követségi ügyvivő is. A diplomata és a magyar kormány viszonya hűvös, de azért a végén Orbánnal kezet fogtak egymással.

Orbán méltatta a Magyarországon működő amerikai vállalkozásokat, és emlékeztetett az USA-ban nagyot alkotó magyarokra.

"Nyilvánvaló a hasonlóság tehát Magyarország és az Egyesült Államok között a lényeget illetően: mindkét nemzet hisz abban, hogy erős közösséget csak a szabadságban élő, szabadon vállalkozó egyének hozhatnak létre. Mindezt az Istenbe vetett szilárd hittel vallja, ahogy az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat végződik és a magyar alaptörvény kezdődik."

Orbán szerint természetes, hogy az amerikaiak és a magyarok is kivételes népnek vélik magukat, van is rá okuk. Az egyik 13 brit gyarmatból világhatalom lett, a másik pedig 1100 éven át megőrizte a nyelvét és világszínvonalon alkotott. Emlékeztetett rá, hogy a magyar Parlamentet a világ legnagyobbjának építették, és akkoriban az ország is nagyobb volt.

Az EU válságban van, emlékeztetett.

"Negyedszázada nem volt olyan átrendeződés, mint ami most zajlik. Nem kívülről látjuk. Versenyautóban ülünk, amelyet az elején a győzelemre tartottak esélyesnek, de a futam közben visszacsúsztunk."

Viszont az USA és Magyarország közötti vita csak részletkérdés, és az egészet kell nézni. Ahogy rossz ha nem látjuk a fától az erdőt, úgy itt az erdő a szövetség a két ország között, az aktuális vita pedig a fa.

Méltatta a fegyverbarátságot Amerika és Európa között, ezzel mintegy utalva arra, hogy Magyarország a NATO elkötelezett tagja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.