A korrupció elleni kormányzati stratégia szerzője szerint a NAV ugyanannyira korrupt, mint a többi állami szerv

POLITIKA
2014 november 15., 07:48
comments 101

A Magyar Nemzet készített interjút Bolcsik Zoltánnal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójával. Október óta ez a szervezet százharmincezer rendvédelmi dolgozó megvesztegethetőségét, tevékenységét és - ez a kedvencem - kifogástalan életvitelét felügyeli és ellenőrzi. Most írtak a kormánynak egy új, korrupció elleni stratégia tervezetet is, amelyet nemsokára társadalmi vitára bocsátanak - bármit jelentsen is ez.

Mondjuk a főigazgató szerint alapvetően minden a legnagyobb rendben van, szerinte például nem kimagasló a korrupt rendvédelmisek száma. 300-400 esetben végeztek megbízhatósági vizsgálatot, és ezek körülbelül felében

megvalósult a „kontakt”, azaz az NVSZ emberei megpróbálták megkenni a munkatársat.

Hat esetben buktattak le így magyar rendvédelmi dolgozót. A főigazgató szerint nekik persze "az az eredmény, ha az illető nem fogadja el a felkínált összeget." Az idei évben összesen kilencvenhárom ügyben tettek feljelentést, és a főigazgató szerint

a hatáskörünkbe tartozó százharmincezres létszámot figyelembe véve ennyi eset nem értékelhető soknak.

Az amerikaiak sajnos másképp látják :(.  Az NVSZ együttműködik a Transparency International korrupcióellenes civil szervezettel is, és a főigazgató parlament nemzetbiztonsági bizottságának számolt be a szervezet eddigi munkájáról. A beszámoló legfontosabb eleme, hogy - átadom a szót:

"A bizottság tagjai és a meghívottak számára is világossá válhatott, hogy a létszám arányára tekintettel a bűncselekmények szempontjából a Nemzeti Adó és Vámhivatal semmivel sem fertőzöttebb, mint a hatáskörünkben vizsgált egyéb szervezetek."

Az NVSZ ezen kívül a kormány asztalára helyezte a korrupció elleni nemzeti stratégiát, de ennek tartalmáról egyelőre nem nyilatkozhatott Bolcsik Zoltán, ugyanis

"a tervezet megrendelője a kormány, jelenleg nem vagyok abban a helyzetben, hogy ismertessem a tervezetet."

De azért ennél konkrétabb sikerekről is be tudott számolni. A Hummeres gázoló öngyilkossága után egy rendvédelmi dolgozó életveszélyes fenyegetéseket kapott, de

"két nap alatt felderítettük az ügyet, a fenyegető szemébe néztünk, és felszólítottuk arra, hogy ilyesmivel a jövőben ne próbálkozzon."

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.