Erdogan: A muszlimok már Kolombusz előtt felfedezték Amerikát

Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulban fogadta a latin-amerikai muszlimok szövetségét, és ezen a konferencián kifejtette azt az eléggé vitatott elméletet, miszerint a muszlimok előbb fedezték fel Amerikát, mint az európai Kolombusz Kristóf.

Erdogan az új palotájában (Fotó: Adem Altan / AFP)

Az autoriter módszereiről ismert török elnök, aki legutóbb gigantikus palotájával került be a hírekbe, ezt egy régi elméletre alapozza, amely abból indul ki, hogy Kolombusz visszaemlékezéseiben megjegyzi, Kubában egy dombon egy mecsetszerűséget vagy egy mecset formájú képződményt látott.

Az erre a visszaemlékezsére alapuló elmélet szerint a muszlim hajósok már 1178-ban felfedezték Amerikát, ezért Erdogan a konferencián közölte, mindenképpen szeretne egy mecsetet építtetni Kubában.

A történelemtudomány egyelőre úgy tartja, a modern időkben Kolumbusz véletlenül, Indiába tartva fedezte fel az új kontinenst, amit egyébként Ázsiából indulva, 15 ezer évvel ezelőtt a Behring-szoroson ért el az ember, és népesített be. A civilizációk azonban elszakadtak egymástól.

Van egy másik elmélet is egyébként, miszerint muszlim fedezte volna fel Amerikát először. Cseng Ho azonban nem egy közel-keleti, hanem egy kínai muszlim volt, és egyébként valóban nagy hajós és felfedező volt a 15. században a Ming-dinasztia korában. A történészek a rá épülő elméletet sem tartják megalapozottnak.

2014 őszén egy híres magyar, Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is felfedezte magának a kontinenst, legalábbis annak egy kisebb részletét.