Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója Romániában

külföld
2014 november 16., 07:23
comments 9

Magyar idő szerint hajnali hat óta szavazhatnak a román állampolgárok az elnökválasztás második fordulójában, amit az első fordulóban győztes kormányfő, Victor Ponta és a jobboldali ellenzék jelöltje, Klaus Johannis között tartanak.

A választás botrányosra sikerülhet, az első forduló után rengeteg kifogás érkezett amiatt, hogy a külföldön élő - és a korábbi elnökválasztások tapasztalatai alapján inkább a jobboldalt támogató - román állampolgárok alig bírtak szavazni. Külföldön mindössze háromszáz szavazóhelyiség van, miközben hárommillió választópolgár adhatná le a szavazatát.

Az első forduló után a botrányok miatt több román városban is tüntettek.

Szavazni magyar idő szerint vasárnap este nyolcig lehet. Romániában van exit poll, nem is egy: hat közvélemény-kutató is készít ilyet, úgyhogy akár viszonylag hamar képet kaphatunk arról, hogy ki nyert - az első hivatalos részeredmények majd hétfő hajnalban érkezhetnek meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.