Dzsihádistának mentek Szíriába az ausztrálok, pedig túl kövérek ahhoz, hogy harcoljanak

külföld
2014 november 17., 14:14
comments 24

Mélységesen emberi és szomorú történetről számolt be az ausztrál NT News: négy testvér (17,23,25 és 28 évesek) közösen elhagyták az országot, hogy a dzsihád harcosai lehessenek. Kettejüknek azonban mindez nem nagyon jöhet össze, mivel el vannak hízva, és nem elég fittek a harchoz.

A négy fiatal Thaiföldre ment 'nyaralni, onnan küldtek egy  smst az anyjuknak, amiben az állt, hogy elmentek Szíria egy tartományába, és a paradicsomban majd találkoznak. A helyi muszlim közösség vezetője szerint semmi jele nem volt a fiatalok radikalizálódásának, az egész család maga alatt van most a fájdalomtól.

De a közösségi vezető szerint a testvérek közül kettő ráadásul teljesen alkalmatlan a harcra. Több mint 140 kilót nyomnak, és csak az élelmet fogják elvinni a többi harcos elől, miközben sok hasznukat nyilván nem fogják venni.

Jamal Rifi elmondta azt is, hogy személyesen nem ismeri a fiatalokat, de anyjuk szerint egyszerű, rendes srácok voltak. Soha nem volt velük semmi gond, rendesen tanultak. Ezért is teljesen érthetetlen, miért akarnak részt venni a szíriai harcokban.

Ez egyben komoly figyelmeztetés is az egész közösségnek, arról, hogy az IS-nek toborzó ügynökök bármelyik fiatalt célba vehetik.

Amikor a fiatalok anyja megkapta az smst, először azt gondolta, hogy ez csak egy kegyetlen átverés. Mostanra azonban kiderült, hogy a négy fia tényleg aközött a hatvan ausztrál fiatal között van, akik az IS színeiben harcolnak.

Szemben a legtöbb elutazott fiatallal, a négy testvért nem tartották nyilván a hatóságok, nem csináltak korábban semmit, amivel okot adtak volna a gyanakvásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.