Idegesítő f...k!!4!

fogamzásgátlás
2014 november 17., 08:25
comments 163

Önöket is idegesíti Beyoncé feminista show-ja és az, hogy minden angolszász celebnek állást kell foglalnia, és bizonygatnia kell, hogy nincs nála trúbb feminista?

Minket is. A Time szerzőjét, az olvasóik egy részét, és nem kevés, a szavazást manipuláló 4chan-es trollt is. Ettől még nyilván hülyeség betiltani bármilyen szót, még ha a bossy, yaaaassss, az om nom nom nom és egyéb elmésségek mellett szólnának is érvek. A listát látva jó sokan felháborodtak, a lap elnézést kért.

Abban azonban igazuk van, hogy a feminizmus szerintünk sem egy címke, nem valami, ami mellett hitet kell tenni, nem egy zászló, ami alatt vonulni lehet, feliratos póló, amit magadra húzol, ha rendes ember vagy. A feminista a nőkért tenni akarók gyűjtőneve.

(De persze nyilván ér erről mást és árnyaltabban gondolni.)

Hogy egy friss hírrel érzékeltessük, mi - többek között - mit tartunk feminizmusnak: a Gates Alapítvány és a Pfizer gyógyszergyár néhány nappal ezelőtt bejelentette, egyenként másfél dollárért fogamzásgátló injekciókat készítettek a fejlődő világban élő nők számára. A három hónapig ható hormoninjekciót, egy eldobható, és rém egyszerűen használható eszközzel tudják majd akár saját maguknak is beadni a nők, akik természetesen ingyen kapnák meg az alapítványtól az eszközt. A Sayana Press-t hamarosan megkezdik eljuttatni azokhoz, akik számára gyakorlatilag nincs más lehetőség a családtervezésre.

A Gates Alapítvány úgy számolja, világszerte 225 millió nő nem fér hozzá a fogamzásgátlás semmilyen biztonságos formájához. Nekik egy ilyen ingyen megkapott injekció esély a jobb életre.

Nemcsak arról van szó, hogy egy fejlődő országban a terhesség és a szülés komoly egészségügyi kockázat, és az ebolával fertőzött területeken becslések szerint minden hetedik várandós nő közvetlen életveszélyben él, mert az ebolát nincs esélyük túlélni. A születésszabályozás pedig a fejlődő országokban élők számára esély arra, hogy a már megszületett gyermekeik jobban tápláltak, egészségesebbek és iskolázottabbak legyenek. A népességrobbanás megállítása pedig már középtávon a csökkenti az esélyét az éhínségeknek és a háborúknak.

Na ez például egy valóban fontos feminista ügy, pedig láthatjátok, az f-betűs szó nem is szerepelt benne.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.