Goodfriendnek a Haynau-korszak jutott az eszébe

Egyéb
2014 november 18., 13:30
comments 362

Andre Goodfriend, az USA magyar követségét vezető ügyvivő egy 1850-es diplomáciai szóváltást osztott meg a Twitteren, ami az Osztrák Császárság washingtoni követe és az amerikai külügyminiszter között zajlott.

Hülsemann báró volt akkor Ferenc József császár követe az Egyesült Államokban, és felháborította, hogy az amerikai kormányt félrevezették a magyarok ügyében. A bárónak az volt a baja, hogy az amerikai kormány hitelt ad a rosszindulatú pletykáknak, a sajtó hazugságainak, amikor azon háborognak Washingtonban, hogy milyen kemény a Haynau vezette elnyomás Magyarországon a szabadságharc leverése után.

Daniel Webster külügyminiszter válaszában arra emlékeztette az osztrák követet, hogy az USA kormányát semmi sem tántoríthatja el attól, hogy szabadon kifejtse véleményét, és a polgári szabadságjogok tiszteletétől sem tántoríthatják el. Ugyanakkor gratulál, hogy az új osztrák alkotmány ezen értékek közül többet is elismer. (Itt az 1849-es olmützi, a magyar történelembe „oktrojált” alkotmány néven elhíresült alaptörvényre gondolhat).

Goodfriend azzal a kommentárral osztotta meg az 1850-es diplomáciai vitára mutató linkeket, hogy felidézi, az USA mennyire kötelességének érezte a szabad Magyarország értékeinek támogatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.