Nem meglepő: elhalasztja a beruházásokat a Spar

A Spar Magyarország felügyelő bizottságának elnöke nyilatkozta az MTI-nek, hogy

Az élelmiszerlánc felügyeleti díja és a kiskereskedelmet érintő jogszabálytervezetek miatt a következő évekre tervezett beruházásaik jelentős részét elhalasztják.

Mondjuk optimistának tűnik Rudolf Staudinger úr, mert a legújabb NGM-es javaslat szerint - hacsak nem változtatnak a könyvelési szokásaikon és üzletpolitikájukon - be is lesznek tiltva.

A Spar-főnök azért bizakodó megjegyzéseket is tett, nem gondolkodnak azon, hogy kivonulnának a magyar piacról, hiszen 23 éves ittlétük alatt nettó 500 millió eurót ruháztak be. Évente 10-30 milliárd forintot ruháztak be, ezt most felfüggesztik. Elmondása szerint a kiskereskedelmi forgalomban 2-2,5 százalékos profitot lehet elérni, de az élelmiszerlánc felügyeleti díj sávos emelése esetükben a forgalom visszafogására ösztönöz. Mondjuk ugye ha veszteségesek maradnak, akkor meg be lesznek tiltva.

A Spar üzleteiket 500-600 ezer vásárló keresi fel naponta, több mint 800 magyar cég az állandó beszállítójuk, az értékesített árúk 90 százalékát Magyarországon szerzik be. A Spar Magyarországon az ötödik legnagyobb munkáltató, tavaly a foglalkoztatotti létszám meghaladta a 13 ezret.  (via MTI)