Orbán adta át a barátja, Mészáros Lőrinc mangalicatelepét

2014 november 18., kedd 10:50
272
Orbán Viktor beszédet mond Flier János vállalkozó marhatelepének avatásán Felcsúton (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazatának nevezte a mezőgazdaságot Orbán Viktor ma Fejér megyében, állattartó telepek átadásán – írja az MTI, ami szerint a miniszterelnök először Felcsúton vett részt Flier János vállalkozó marhatelepének avatóján. Flier János felcsúti marhatelepe 3,5 hektáron fekszik, ahol felépítettek két 1500 négyzetméteres istállót és több tároló épületet. A részben pályázati forrásból megvalósuló beruházást az Európai Unió és a kormány 430 millió forinttal támogatta.

Tessely Zoltán, idõsebb Flier János, ifjabb Flier János tulajdonos, Orbán Viktor és Fazekas Sándor átvágja a nemzetiszínű szalagot a vállalkozó marhatelepének avatásán

Majd átment arrafelé, ahol gyerekkorában az erdőből kimerészkedő őz legelte le a kertből a borsót, és a kormányfő egy fürdőszoba nélküli vályogházban felnőtt: Orbán Viktor Alcsútdoboz mellett, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének átadásán is járt. A cég tulajdonosa Felcsút fideszes polgármestere, a Puskás Akadémia vezetője, a gázszerelőből lett milliárdos, Mészáros Lőrinc.

Orbán Viktor mindkét helyszínen arról beszélt, hogy Magyarország mezőgazdasági ország, az agráriumban igenis van jövő, az ágazatnak jelentős szerepe van a növekedésben, ezért a mezőgazdaságban dolgozóknak meg kell adni a tiszteletet.

Mészáros mangalicatelepén Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar sertésállomány – mint száz évvel ezelőtt – megint 6,5 millióra bővüljön a jelenlegi 3 millió fölötti példányszámról, hogy Magyarországnak ne kelljen sertéshúst importálnia. Egyúttal a mangalicát a magyar állattartás nagy büszkeségének nevezte. A miniszterelnök beszédében külön gratulált Mészáros Lőrincnek és családjának a telepükhöz.

A felcsúti polgármester már korábban kapott sertésjóléti támogatást a kormány által biztosított keretből. (Az új vidékstratégia az eddiginél nagyobb támogatást ad az állattartásra.) Mészáros cége multiknak is szállít már be felvágottat, kolbászt és szalonnát, a közelmúltban Alcsútdobozon is nyitott pékséget és hentesboltot.

Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója bányavölgyi mangalicatelepükről azt mondta: a 350 millió forintos zöldmezős, új munkahelyeket is teremtő beruházás pályázati forrás nélkül valósult meg. A telep 200 tenyészkoca és szaporulatának befogadására alkalmas, további terveik között van egy sertéstelep-felújítás 600 millió forint saját forrásból.

Mindkét helyszínen ott volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, több fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc, Pálffy Károly, Bicske fideszes polgármestere, az alcsútdobozi rendezvényen pedig ott volt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is. Az eseményen készült fotógaléria itt látható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt