A demokraták elbuktatták az olajvezetéket, cserébe a republikánusok az NSA reformját

Odavissza fúrogatják egymást a demokraták és a republikánusok a szenátusban - aminek a harmadát november elején választották újra, és amiben így januártól már nem a demokraták, hanem a republikánusok lesznek többségben.

Kedden két törvényjavaslat is elbukott:

  • a Keystone XL nevű, a kanadai Alberta tartományt a Mexikói-öböllel összekötő olajvezeték északi szakaszának megépítését 59 szenátor támogatta 41 ellenében - 60 szavazat kellett volna a törvény elfogadásához;
  • az NSA titkosszolgálat reformját pedig 58, de azt is hatvannak kellett volna.

Előbbi a demokraták ellenállásán bukott el - bár ha a szenátus megszavazza, akkor valószínűleg Barack Obama elnök vétózta volna meg, mert a döntés előtt szeretné megvárni a hatástanulmányokat. A Keystone lényege, hogy a Kanadában kitermelt palaolajat a Mexikói-öbölben tudnák olajtankerekre pakolni és értékesíteni.

Az NSA "reformját" - ami lényegében kimerült volna bizonyos egyéni szabadságjogok garantálásában, így a gyakorlatilag külső kontrol nélküli és tömeges lehallgatások korlátozásában - a republikánusok fúrták meg, mert szerintük azzal gyengülne az amerikai nemzetvédelem és olyanok profitálnának belőle, mint az IS (korábban ISIS). (Via MTI)