A demokraták elbuktatták az olajvezetéket, cserébe a republikánusok az NSA reformját

külföld
2014 november 19., 06:42
comments 17

Odavissza fúrogatják egymást a demokraták és a republikánusok a szenátusban - aminek a harmadát november elején választották újra, és amiben így januártól már nem a demokraták, hanem a republikánusok lesznek többségben.

Kedden két törvényjavaslat is elbukott:

  • a Keystone XL nevű, a kanadai Alberta tartományt a Mexikói-öböllel összekötő olajvezeték északi szakaszának megépítését 59 szenátor támogatta 41 ellenében - 60 szavazat kellett volna a törvény elfogadásához;
  • az NSA titkosszolgálat reformját pedig 58, de azt is hatvannak kellett volna.

Előbbi a demokraták ellenállásán bukott el - bár ha a szenátus megszavazza, akkor valószínűleg Barack Obama elnök vétózta volna meg, mert a döntés előtt szeretné megvárni a hatástanulmányokat. A Keystone lényege, hogy a Kanadában kitermelt palaolajat a Mexikói-öbölben tudnák olajtankerekre pakolni és értékesíteni.

Az NSA "reformját" - ami lényegében kimerült volna bizonyos egyéni szabadságjogok garantálásában, így a gyakorlatilag külső kontrol nélküli és tömeges lehallgatások korlátozásában - a republikánusok fúrták meg, mert szerintük azzal gyengülne az amerikai nemzetvédelem és olyanok profitálnának belőle, mint az IS (korábban ISIS). (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.