A demokraták elbuktatták az olajvezetéket, cserébe a republikánusok az NSA reformját

Odavissza fúrogatják egymást a demokraták és a republikánusok a szenátusban - aminek a harmadát november elején választották újra, és amiben így januártól már nem a demokraták, hanem a republikánusok lesznek többségben.

Kedden két törvényjavaslat is elbukott:

  • a Keystone XL nevű, a kanadai Alberta tartományt a Mexikói-öböllel összekötő olajvezeték északi szakaszának megépítését 59 szenátor támogatta 41 ellenében - 60 szavazat kellett volna a törvény elfogadásához;
  • az NSA titkosszolgálat reformját pedig 58, de azt is hatvannak kellett volna.

Előbbi a demokraták ellenállásán bukott el - bár ha a szenátus megszavazza, akkor valószínűleg Barack Obama elnök vétózta volna meg, mert a döntés előtt szeretné megvárni a hatástanulmányokat. A Keystone lényege, hogy a Kanadában kitermelt palaolajat a Mexikói-öbölben tudnák olajtankerekre pakolni és értékesíteni.

Az NSA "reformját" - ami lényegében kimerült volna bizonyos egyéni szabadságjogok garantálásában, így a gyakorlatilag külső kontrol nélküli és tömeges lehallgatások korlátozásában - a republikánusok fúrták meg, mert szerintük azzal gyengülne az amerikai nemzetvédelem és olyanok profitálnának belőle, mint az IS (korábban ISIS). (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.