Szijjártó: Pakssal minden a legnagyobb rendben, és a Déli Áramlat is nagy királyság

Egyéb
2014 november 19., 18:12
comments 123

Nincs késés, vagy csúszás a paksi atomerőmű bővítésének előkészítési, hitelezési folyamatában

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában.

A miniszter magyar újságíróknak azt mondta, az erőmű bővítésével kapcsolatos magyar-orosz megállapodások érvényben vannak, azokat semmilyen módon nem érintik a Kreml Ukrajna-politikája miatt hatályban lévő nyugati szankciók. Hangsúlyozta, hogy Magyarország energiabiztonsága szempontjából kulcsfontosságú projekt az atomerőmű kapacitásbővítése.

A magyar kormány szerinte a lehető legjobb döntést hozta, amikor Oroszországgal állapodott meg.

Szijjártó Péter szerint a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatban Európának fel kell azt ismernie azt, amire az ukrajnai válság és konfliktus minden eddiginél világosabban rámutatott, hogy az energiafüggőség csúcskihívás a Európai Unió előtt, amíg Közép-Európa számára nem biztosítottak különféle útvonalak és források, addig nem történhet előrelépés Európa energiabiztonságának ügyében. A Déli Áramlatnak természetesen meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak,

„de azt gondoljuk, hogy az uniós tagállamoknak energetikai szempontból is meg kell felelniük e normáknak.”

Szijjártó megemlítette, hogy Magyarország tud szállítani gázt Romániának és Horvátországnak, de onnan nem tud gázhoz jutni annak ellenére, hogy e két uniós tagállammal gázvezetékrendszer köti össze.

„Ők ugyanis nem végezték el azokat a beruházásokat, amelyek az importot lehetővé tennék. "Amikor számon kérik az uniós jogszabályok betartását, azt kivétel nélkül mindenkivel meg kell tenni.”

A miniszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalását követően kijelentette, Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják és felgyorsítják a tárgyalásokat a Déli Áramlat európai gázvezeték építésével kapcsolatos kérdésekről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.