A NAV állítja, kivizsgálta a Bunge vádjait

2014 november 20., csütörtök 16:56
80

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a Bunge Zrt. bejelentése alapján két vizsgálatot folytatott, 2011-ben a vetőmag-felvásárlásnál, 2013-ban az élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt - közölte az adóhatóság csütörtökön. Tudják, ez az ügy, ami az amerikai kitiltások hátterében állhat.

A hvg.hu írt arról, hogy annak ellenére, hogy Orbán Viktor fecninek nevezte a magyarországi korrupcióval kapcsolatos amerikai-magyar egyeztetéseket összeszedő amerikai dokumentumot, az amerikai tulajdonú Bunge majdnem két tucat étolajmárkát, importőröket és forgalmazó cégeket megnevezet, szállítóleveleket, számlákat, konkrét áfacsalási sémát vázolt föl 2012 elején a NAV-nak elküldött anyagában.

A NAV csütörtök délutáni közleménye szerint az eljárás mindkét esetben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett, költségvetési csalás miatt zajlott illetve zajlik. 16 embert gyanúsítottak az ügyben, ebből nyolcan már vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen pedig előzetes letartóztatásban.

A NAV a közlemény szerint feltárta, hogy az elkövetők több éve működtettek egy olyan bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt. Ez a bűnszervezet áfabefizetés nélkül különböző élelmiszeripari termékeket - például cukrot, étolajat, kávét - hozott be Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából. Az így elkövetett kár meghaladja a 2 milliárd forintot. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt