Szétrepedt hasú felnőttbaba a menő karácsonyra

gyerek
2014 november 20., 19:02

Itt a normálbarbi. Megrendelhető. Az átlagos 19 éves lány testalkatával bíró Lammily annyira valósághű lett, hogy éppen csak nem menstruál. Szerintünk az alkotók már dolgoznak ezen is. Vehetsz hozzá nemcsak ruhákat, de üvöltően vörös, frissnek látszó műtéti heget, felragasztható cellulitiszt, pattanásokat, és még pár hasonló, most divatba jövő, "a természetes a szép" zászlaja alá beférő kiegészítőt. (Meg pár jópofát.) Csomagban.

A 25 dollárba kerülő babát egyébként mi simán megvennénk ajándékba a gyerekeinknek, mert elég jópofa lett. Simán elhisszük, hogy a kislányok szívesen örömel elfogadnák Lammilyt. Egy videó szerint így is van. Kétségkívül bájosan természetes és életszerű, de a hat dolláros kiegészítők javát kéri a fene.

Az elfogadás jegyében sikerült a kedves, mindennapi lánynak látszó babához a gyerekeket jó eséllyel elborzasztó, jobb esetben hidegen hagyó kiegészítőket gyártani.

A sebhely és a gipsz még lehet menő, jó lehet akár zombis játékhoz is (eddig ugyan a játékaikon hasonló sebekre való igényt gyerekek milliói oldották meg ezt filctollal), de vajon a kislányok tényleg ilyen babát akarnak? Terhességi csíkosat, sebeset, kirepedt bőrűt?

Szerintünk ezekkel az extrákkal hiperrealisztikussá felturbózott Lammily még sokáig nem fogja letaszítani a trónról Barbie-t, autóstul, lovastul, meseházastól. Mi legalábbis nem tartjuk valószínűnek. Most tényleg: síelő babát akarsz kislányom, vagy narancsbőröset? Mit vegyünk barbikutyát, vagy egy csomag pattanást a babádra? Hogy mi az a pattanás...ööö...hát tudod 8 évesen még nem sejted, de majd meglátod pár év múlva! Vegyük azt!

Sikerült megint túltolni egy remek ötletlet

Oké, az eredeti Barbie irreális arányokkal bír, talpig sminkben jár, és nem áll meg a lábán, a programozós ötlet is elég szarul sült el, de Lammily a kiegészítőkkel kidekorálva igencsak a ló túloldala. A normálbarbi megálmodója, Nicolay Lamm webdisegner egy átlagos 19 éves lányt mintázó figurát akart készíteni. Jó, de akkor minek kellenek vöröslő terhességi csíkok, vagy a combra szánt barázdaminta? Egy átlagos tizenéves így néz ki? Vagy akárcsak szeretne így kinézni?

Fenét.

Lamm szerint viszont a cellulitisz jó és szükséges kiegészítő, hiszen az átlagos nők többnyire igenis narancsbőrösek. Ő úgy kalkulál, hogy csak a vásárlók 20-30 %nak nem fog bejönni a matricaszett. Mi pont ebbe tartozunk, de szerintünk inkább 70-80 százalék lesz a fújjogók aránya.

Barbie-t divat lett szidni, de vannak érvek mellette is, és nem csak az elmúlt 45 év eladási számai igazolják őt.

A felnőtteket mintázó babákkal a gyerekek egy elképzelt jövőt játszanak el. Barbie ezért volt nagy újdonság, mert ő volt az első nem csecsemő, vagy kisgyerek játékbaba. Ő volt az első, akivel el lehetett játszani, hogy milyen lesz felnőtt nőnek lenni.

Barbie-nak nemcsak báli ruhája, lova, kocsija és pasija van, hanem mindenféle tevékenységekhez és szakmákhoz való ruhákkal és kiegészítőkkel is árulják. Barbie rengeteg kislány példaképe lett, és nem feltétlenül a teste miatt. Lehet, hogy sok lány testképének nem használt, de az is tény, hogy sok kislány viszont így kezdte már el korán a felnőtt életen, pályaválasztáson való gondolkodást, amit a csecsemő babákkal nem tehetett meg. Azokkal leginkább csak anyukásat lehetett játszani. Igaz, azoktól senki nem érezte magát és az őt körülvelő nőket ronda tramplinak.

Lammily Barbie rózsaszín felnőttvilágával szemben a mindennapi főiskolás lányt testesíti meg, a "valóságot" árulja. Kérdés, hogy a hercegnőzős korból épp hogy kinövő gyerekek a rózsaszín álomvilágot, vagy a cellulitos mindennapokat tartják-e majd érdekesebbnek.

És egy átlagos babázó kislány hány éves is? A mi tapasztalataink szerint úgy 5 és 10 között. Minek a hiperrealizmust letolni a tokukon?

Megkérdeztük a saját gyerekeink köszül a szóba jövő célcsoportba tartozókat 4, 6 és 8 éves lányokat, (a hatéves fiú sajnos nem mutatott érdeklődést a téma iránt), mit gondolnak. A kismintás és távolról sem reprezentatív vizsgálat szerint a baba ellen nincs különösebb kifogásuk, tetszik például, hogy barna a haja nem szőke, de a matricákkal elérhető vulgáris természetesség nem annyira jött be nekik: a pattanás ronda, a cellulitiszről meg nem akarnak tudni. A sellőbarbie ellenben világít és mozgatja az uszonyát. Az iszonyú menő ám. Vagy esetleg a nagyobbaknak egy Monster High baba (aki nem ismerné: anorexiás hullaszerű és színű lányok, "kinőtt", szexi ruhákban). Naaa, légysziiii!!!

Szóval nálunk megbukott a striás, pattanásos Lammily.

Mi úgy nézzük, a baba a marticákkal kidekorálva inkább testkép-problémákkal küzdő tinédzserek önelfogadását segítené, már ha testképproblémákkal küzdő kamaszok még babáznának...

Mi biztosan nem rendelnénk bőrhibás matricaszettet, akármilyen élethű is lesz tőle a baba.

A játék legyen csak játék.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.