A Rohadt Kritikusok még nem láttak ilyen jó magyar filmet. És ilyen rosszat se nagyon

FILM
2014 november 22., 20:28
comments 91
  • Ez itt a Rohadt kritikusok, a 444 fikaösszegző sorozata.
  • A legigazságosabb filmkritika az országban.
  • Két magyar film, a Délibáb és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan kritikáit szedtük össze, és átlagoltuk az értékeléseket.
  • A VAN-t imádták, a Délibábban nagyot csalódtak a kritikusok.
  • Ahol a kritikus magától nem értékelte számmal a filmet, az írás alapján, mi pontoztuk a művet.
  • Összerakták: Ács Dániel, Tbg

filmkritikus-animacio-55

Délibáb 5,5/10

Színes, magyar western, 90 perc, 2014

Rendező: Hajdu Szabolcs zeneszerző: Billy Martin operatőr: Nagy András jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina producer: Kovács Gábor, Taschler Andrea látványtervező: Rajk László hangmérnök: Balázs Gábor vágó: Politzer Péter (Port.hu)

Népszabadság  - Papp Sándor Zsigmond

"A vázlatosan megírt karakterek (kivétel a Razvan Vasilescu által alakított Cisco), a tessék-lássék feszültség miatt a filmvégi nagy lövöldözés úgy hat, mintha a paintballpályára szabadult volna rá egy busznyi kamasz."

4/10

Index - Klág Dávid

"De nem érdekel a többi ember, a Délibáb egy furcsán összerakott, túlságosan rövid, de nagyon hatásos western lett, amit egy olyan ember rendezett, aki láthatólag a filmkészítési képességeinek csúcsán van."

8/10

prizmafolyoirat.com - Mega Sára

"A Délibáb szemfényvesztéséből kivételesen nem volt kiábrándító visszatérni a multiplexek steril világába. Az érzéki csalódást nehezen fogom elfelejteni."

4/10

filmtett.ro  - Kriston László

"Jómagam a filmnek egy percét sem találtam unalmasnak vagy vontatottnak, bár kétségtelenül szívesebben láttam volna, ha a képeket több „sztorianyag” tölti meg."

6/10

filmpont.hu  - Palenyik Krisztián

"Bátor vállalkozás ez a film, de csak félsiker. Jó színészek játszanak egyszerű alakokat, a történet papírvékony. Cserébe rövid, és szép."

6/10

Hír24  - Mr. Rabbit

"Ugyanezt a témát ugyanis pár éve Till Attila a Csicska című filmjében 20 percben dolgozta fel, sokkalta erősebb társadalmi reflexióval."

6/10

ORIGO - Dömötör Ági

"Mintha a korábbi filmjei alapján a történetírás mesterének tűnő Hajdu Szabolcs most leesett volna a lóról. A jeleneteknek gyakran sután van vége, a párbeszédek közül nem egy simán nevetséges ("Baby, stop it."), és közhelyből is megkapjuk a magunk adagját."

5/10

magyar.film.hu - Rostás Eni

"Valami most nagyon hiányzik. De Hajdu Szabolcs ettől még nem lett rosszabb rendező, nem romlott el, és valószínűleg azt sem felejtette el, hogyan kell mesélni. Annyi történt csupán, hogy megpróbálkozott valami mással."

6/10

Vox - Hungler Tímea

"... a Délibáb tényleg a spagetti westernes beállításaiban a legjobb, a műfaj hangulatának megragadásában. De épp emiatt kelt végül olyan összbenyomást, mintha a forma maga alágyűrte volna a tartalmat"

6/10

***

 

filmkritikus-animacio-85

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan 8,5/10

Színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2014.

Rendező: Reisz Gábor forgatókönyvíró: Reisz Gábor operatőr: Reisz Gábor producer: Berkes Júlia, Bosnyák Miklós vágó: Tálas Zsófia koproducer: Petrányi Viktória szereplő(k): Ferenczik Áron (Szentesi Áron) Horváth Miklós (Hamza Miklós) Győriványi Bálint (Győrvári Bálint) Owczarek Tomi (Juhász Tamás)

Népszabadság - Csákvári Géza

"A miskolci Cinefesten díjazott alkotás kultfilm lesz. A most felnőtté érő nemzedék felismeri benne problémáit, amelyeknek a megoldásáról a főhőshöz hasonlóan elképzelése sincs."

8,5/10

Index - Matalin Dóra

"Ennek a filmnek végre sikerült az, ami annyi másiknak nem: bemutatni, hogy hogy élünk mi Budapesten. Pontosabban azt, hogy milyen ma itt harmincasnak lenni. Élni, családot alapítani havi 120 ezer nettóból, két diplomával reménytelenül munkát keresni, folyton búcsúzni az emigráló barátoktól, minden héten berúgni a bulinegyedben, hajnalban tolni a gyrost, egyre jobb idő alatt futni a Szigetkört. És mindezt a VAN úgy teszi, hogy nem válik nyomasztó szociodrámává, hanem végig vicces és könnyed marad."

9/10

Filmtett - Csiger Ádám

"a komikum börleszkes gegek helyett főleg a főhős karakteréből fakad. Aki egy magyar Alvy Singer, csetlő-botló, szorongó, neurotikus entellektüel, akiről Allen mellett akár Seinfeld vagy Larry David is eszünkbe juthat, de filmre vett stand up comedy-ről szó sincs, ez esszenciális moziélmény"

7,5/10

Revizor - Hungler Tímea

"ami a mai negyvenesek Moszkva tere volt, az a mostani harmincasoknak a VAN."

8,5 /10

Origo - Gyárfás Dóra

"Reisz Gábor annyira magától értetődő, nyilvánvaló dolgot csinált, hogy már szinte fáj, miért kellett rá tíz évet várni. De mérhetetlenül jólesik vele tartani, és a moziteremben újra egy közösséget érezni."

8/10

VOX - Tóth Csaba

"A VAN egy igazi örömmozi, ami még magyar viszonylatban is aprópénzből készült, de ez egy pillanatra sem látszik rajta."

8,5/10

Film.hu - Konkol Máté

"Abszurd vígjátéki jeleneteiben is realista, a valóság furcsasága a humor forrása, a néző még a beszámoló írásakor is hangosan nevet. Csupán néhány zseniális szürreális betét teszi egy leheletnyit művészgyanússá a filmet, de remélhetőleg ez a szélesebb közönségnek sem lesz különös, csak inkább különleges."

8,5/10

Hír24 - A nagy Gatsy

"Az egyetemről frissen kikerült, lelkes fiatalok most megmutatják, hogyan kell személyes hangvételű, forradalmian őszinte, modern, szabad filmet gyártani a semmiből, minden ellenszéllel szemben. Egy filmet rólunk, nekünk."

9/10

filmtekercs - Piller Mónika

"Nemcsak azért érdemes megnézni, mert felsorolhatatlanul sok eredeti ötletet vonultat fel, legyen szó egy apró ajándékkaktuszról vagy a film végén futkározó stábról, hanem mert a korosztály, akiről szól, végre röhöghet egy jóízűt saját magán."

9/10

cinestar - sany08

"okos film ez, ami megfelelő arányban reflektál az ország és fővárosunk valóságára és mártja bele mindezt egy egészségesen romantikusabb mázba. Nem fekszi meg a gyomrot, megannyi vicces (néhol hisztérikusan vicces) momentummal szolgál, szóval minden adott ahhoz, hogy később majd feltegyük a polcra és elő-elővegyük néhanapján."

8.5 /10

nlcafe - Tócsa

"Annyira szabad, skatulyáktól és sablonoktól mentes, üdítően friss mozi, amilyet még amerikai filmek esetében is csak ritkán látni, az meg egyenesen csodálatossá teszi, hogy gyakorlatilag nulla pénzből, színtiszta lelkesedésből hozták létre az alkotói."

9/10

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.