Tíz dolog, amit nem tudtál az Éhezők Viadaláról

hirdetés
2014 november 22., 11:59
comments 62
ad

Folytatódik az utóbbi évek legnépszerűbb többepizódos sci-fije, az Éhezők Viadala. A kiválasztott első része november 20-tól tekinthető meg a magyar mozikban.

Összeszedtünk tíz érdekességet a könyvek eredetéről és a filmek forgatásáról. Fogadni mernénk, hogy ebből egy párnál többet még a legnagyobb fanatikusok sem ismertek.

part1

  • Suzanne Collins, az Éhezők Viadala könyvtrilógia szerzője egészen véletlenül, televíziózás, még pontosabban csatornaváltás közben kapta az isteni szikrát. Éppen egy iraki háborúval foglalkozó dokumentumfilmről váltott egy vetélkedőre, és a két program összefolyásának élménye váltottak ki belőle a millió dolláros ihletet.
  • Katniss nevének elég izgalmas az eredete. A katniss az eredetileg a Saggitaria család egy növényfajtája, és latinul azt jelenti, hogy íjász. Népies angol neve is az, hogy "arrowhead", és mint tudvalevő, Katniss éppen az íjjal bánik a legjobban a fegyverek közül.
  • A legtöbben azt hinnék, hogy Panem, azaz az ország, ahol az Éhezők Viadala zajlik, Pánamerikáról kapta a nevét (a történet szerint Panem az USA egykori területén fekszik). A valóság ezzel szemben az, hogy az ókori római Panem et Circenses mondásról nevezte el az írónő. Arról a hatalomtechnikai gyakorlatról, amikor a fennálló rend önnön fennmaradása érdekében cirkusszal szórakoztatja saját népét.
  • Collins alapos kutatómunkát végzett a könyvek megírása előtt. Túlélőkalauzokat olvasott, és az apja ismereteire támaszkodott, aki a nagy gazdasági világválság idején vadászattal és gyűjtögetéssel tartotta fenn magát és a családját. Illetve szolgált Vietnamban is, ahol szintén elsajátított néhány túlélőpraktikát. Egyébként az első filmet nem engedték Vietnamban vetíteni, ettől valószínűleg független okok miatt.
  • A filmek mindhárom fő-főszereplőjének meg kellett változtatnia a haja színét a szerepek kedvéért. Katniss és Gale ugye barnák, szóval Jeniffer Lawrence és Liam Hemsworth is besötétítették a hajukat. Velük ellentétben Josh Hutchersonnak ki kellett szőkíttetnie a frizuráját, Peeta ugyanis szőke, ő pedig eredetileg barna hajú.
  • Hutcherson és Lawrence is Kentucky államban születtek, ott, ahová a könyvek a történetbeli hazájukat jelentő 12. körzetet is teszik. Egyébként mind a filmbéli mind pedig az "igazi" állam a szénbányászatról és a vidéki szegénységről híres.
  • Alma Coin, a következő két epizód egy nagyon jelentős szerepét eredetileg úgy volt, hogy Jodie Foster kapja. De végülis nem, a választás végül Julianne Moore-ra esett. Érdekesség, hogy ez lesz a negyedik (és ötödik [és egyben utolsó]) film, amiben együtt játszik Philip Seymour Hoffmannal. Korábban a Boogie Nightsban, A nagy Lebowskiban és a Magnóliában szerepeltek együtt.
  • Francis Lawrence, a Futótűz és a Kiválasztott epizódok rendezője korábban videoklippekkel is foglalkozott. Többek között ő rendezte Lady Gaga Bad Romance című klipjét, Beyoncénak a Run the World (Girls)-t, Avril Lavignenak pedig a Sk8er Boi-t.
  • A Snow elnököt játszó Donald Sutherland alaposan átolvasta a könyveket, hogy igazán megértse a szerepét. Küldött is egy három oldalas levelet Gary Rossnak (az első film rendezője) a szerepe részleteit illetően, tárgynak pedig ezt írta: "Levelek a Rózsakertből". Szerinte Snow három legfontosabb védjegye a mosolya, a tekintete és a rózsái (amit jellemzően a mellényzsebében visel).
  • Végül pedig, Collins többször is a reményét fejezte ki, hogy az emberek, akik olvassák a könyveit vagy megnézik a filmet, levonják a megfelelő következtetéseket a saját életükre vonatkozólag. Úgymint, hogy "sose vegyék még a következő vacsorát se biztosra, illetve hogy legyenek nyitottak és figyelmesek a politika iránt".

(Ez a poszt Az Éhezők Viadala –A kiválasztott I. forgalmazójával, a Forum Hungary-vel együttműködésben készült.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.