A kenyai hadsereg több mint 100 iszlamista terroristát ölt meg Szomáliában

Terrorizmus
2014 november 23., 17:59
comments 14

Egy nappal korábban a kenyai Manderában, a szomáliai határ közelében (saját bevallásuk szerint) az al-Shabaab szomáliai iszlamista szervezet fegyveresei foglaltak el egy buszt, majd kivégezték annak legalább 28 nem muszlim utasát, bosszúból több mombasai mecset bezárásáért.

William Ruto kenyai alelnök szerint a hadsereg a határon át üldözte az elkövetőket, és „két eredményes válaszcsapással” több mint százat megölt közülük. Felszámolták a fegyveresek táborát és megsemmisítettek négy, gépfegyverrel felszerelt teherautót is. „Üzenetünk egyértelmű: belopózhattok és megtámadhattok ártatlan civileket. De minden, Kenya és a népe elleni támadást megtorlunk, akárhol is vagytok” – mondta az alelnök.

A civilek elleni szombati támadást elítélte az ENSZ főtitkára, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Szomália is.

A múlt héten a kenyai rendőrök Mombasában egy embert lelőttek, és 400 másikat letartóztattak négy mecset ellen végrehajtott rajtaütésekben. A hatóságok szerint a mecsetekben fegyvereseket toboroztak a szomáliai milíciába.

Kenya 2011 végén az Afrikai Unió missziójában katonai alakulatokat küldött a szomszédos Szomáliába az al-Shabaab ellen, miután az iszlamista szervezet fegyveresei több támadást is elkövettek Kenyában. Az al-Shabaab ennek ellenére is folytatta a támadásait, a fegyveresei tavaly szeptemberben 67 embert öltek meg egy nairobi bevásárlóközpontban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt