Nagyot nyert az MSZP jelöltje Újpesten

POLITIKA
2014 november 23., 19:22
comments 970

A valasztas.hu-n közölt 90 százalékos feldolgozottságú eredmények alapján már biztos, hogy az MSZP-s Horváth Imre nyerte az újpesti időközi választást, a szavazatok felét megkapta. Úgy tűnik, a szavazókat nem érdekelte különösebben, hogy Horváth annak idején a KGB-től határőri kiképzést kapott a Szovjetunióban.

photo_camera Fotó: Kunhalmi Ágnes (MSZP) / Facebook

A Fidesz jelöltje, Hollósi Antal Gábor viszont csak 30,7 százalékot ért el, míg a Jobbik jelöltje, Urbán Flórián egykori újpesti focista valamivel 10 százalék alatt maradt. A Jobbik eredménye az utóbbi választásokon is 10 százalék körül volt, az önkormányzatin 5,39 százalékot, az országgyűlésin 12,67 százalékot ért el Pajor Tibor nevű jelöltjük. A párt azt várta, hogy ehhez jöhet hozzá Urbán Flórián a saját népszerűségével, de az eredmény azt mutatja, hogy nem tudott új szavazókat bevonzani.

Az LMP jelöltje, Kanász-Nagy Máté elérte az 5 százalékot, Schmuck Andor viszont hiába kezdett elsőként kampányolni, pont feleannyit, 2,5 százalékot ért el.

A 11. számú egyéni választókerület eredményei:

eredmény újpest

A választáson a szavazási kedv a Nemzeti Választási Iroda szerint is alacsony volt: feleannyi szavazópolgár sem ment el, mint áprilisban. A választást azért kellett kiírni, mert a júliusban meghalt Kiss Péter parlamenti helye megüresedett.

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője rövid közleményt adott ki a választás után: „Az újpesti időközi országgyűlési választáson a várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben. Az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt, a tavaszi választáson ugyanis szintén az MSZP színeiben nyert mandátumot Kiss Péter.”

Az MSZP győzelme azért is fontos, mert ha a (jelen állás szerint február 22-én tartandó) veszprémi időközi választáson is bukik a Fidesz-KDNP, akkor elveszíti a parlamenti kétharmadot. Ott azért kell újra választani, mert Navracsics Tibor EU-s biztossá való kinevezése miatt lemondott az egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumáról.

Az Országgyűlés összetétele most így áll:

  • Kormány: Fidesz (116) + KDNP (19) = 132
  • Ellenzék: MSZP (29) + Jobbik (23) + LMP (5) + független (9) = 66

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.