Felavatták a gulágra elhurcoltak emlékművét Szerencsen

A gulágra elhurcolt és "málenkij robotra" kényszerített négyezer szerencsire és a környező települések lakóira, valamint arra a több százezer magyar állampolgárra is emlékeztet az az emlékmű, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város vasútállomása közelében avattak fel kedden. 

A szerencsi Ekker Róbert szobrászművész készítette emlékművet a történelmi egyházak képviselői áldották meg, majd koszorúk, virágok sokasága borította el a talapzatát.

Az emlékmű felavatásán Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár

(KiTÜFHÁ)

kijelentette: ennek a tragédiának sohasem szabad megismétlődnie, beszélni kell róla, meg kell emlékezni a túlélőkről, az áldozatokról.

A rendezvényen felolvasták Áder János levelét. A köztársasági elnök, aki emlékműavatás fővédnöki tisztét vállalta, egyebek mellett azt írta: ez az emlékmű figyelmeztet minden erre járót, hogy

"soha többé nem kérünk a gyilkos indulatból, a faji, nyelvi, etnikai megkülönböztetésből,"

mert aki származása alapján különbséget tesz magyar és magyar között, az az egész nemzetet tagadja meg. "Kényszermunka, indoklás nélkül, ítélet nélkül, jogfosztottan, teljes lelki és fizikai kiszolgáltatottságban" - folytatta -, málenkij robot, csak egy kis munka. Az elhurcoltaknak legalább a harmada sohasem térhetett vissza szülőföldjére, legtöbbjük jeltelen sírba került, "még a halálban sem kapta vissza emberi méltóságát".

A háborúban egymásra uszított népek közti indulatból etnikai bosszú lett, a győztesek különös figyelmet szenteltek a német ajkú emberek gyötrésének, a kollektív bűnösség embertelen és minden jogi alapot nélkülöző elvének jegyében fasisztának minősült minden német, olyanok, akiknek semmi közük nem volt a fasiszta bűnökhöz, akik polgárként magyarnak vallották magukat, dolgos, törvénytisztelő, ezt a hazát gazdagító nép tagjai voltak - írta Áder János, megjegyezve: "az a kis munka Magyarország hatalmas veszteségének bizonyult".

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, mert a kommunista Vietnami Szocialista Köztársaság elnökének meghívását elfogadva Hanoiba látogatott.

November 27-én megkoszorúzza a Nemzeti Hősök és Mártírok Emlékművét,

majd Ho Si Minh-városba utazik, ahol ahol találkozik Le Hoang Quannal, a helyi népi bizottság elnökével. (két MTI hír, egyben)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.