Franciaországban egy cég óránként 2 eurót fizetett a magyar munkásoknak

Magyarok külföldi kizsákmányolásáról ír a Le Figaro.

A cikk szerint Aquitánia régió prefektusa felfüggesztette egy magyar fémmegmunkáló cég, az OLP TECH tevékenységét, ami a Bordeaux-tól északra működő Arsac napelemgyártó alvállalkozója.

A cég 31 magyar munkást hihetetlen munkakörülmények között dolgoztatott: napi 11 és fél órás munkáért nyolc órányi bért kaptak, és hetente csak egy pihenőnapjuk volt. Az órabérük 2,22 euró (kb. 680 forint) volt. A hatóságok ezt nem nézték tétlenül.

Ez az első intézkedés, amit július óta hoztak, amikor elfogadtak egy EU-s vendégmunkásokra vonatkozó törvényt. Egy nyilatkozó szerint a döntés azt jelenti, hogy a törvényt könnyen és azonnal végre lehet hajtani, még úgy is, hogy ebben az esetben a vendégmunkások be voltak jelentve.

Egy 1930-as New York-i fotó (Wikipedia)

Itthon egyébként a McDonald’s-nál a fizikai dolgozók átlagos bére 750 Ft, ami a pótlékokkal együtt akár 900 Ft is lehet, ami jónak számít, fizikai dolgozók a Franciországban dolgoztatott munkásoknál rosszabbul is kereshetnek, igaz, ott az árak is magasabbak.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.