Franciaországban egy cég óránként 2 eurót fizetett a magyar munkásoknak

külföld
2014 november 25., 14:09
comments 96

Magyarok külföldi kizsákmányolásáról ír a Le Figaro.

A cikk szerint Aquitánia régió prefektusa felfüggesztette egy magyar fémmegmunkáló cég, az OLP TECH tevékenységét, ami a Bordeaux-tól északra működő Arsac napelemgyártó alvállalkozója.

A cég 31 magyar munkást hihetetlen munkakörülmények között dolgoztatott: napi 11 és fél órás munkáért nyolc órányi bért kaptak, és hetente csak egy pihenőnapjuk volt. Az órabérük 2,22 euró (kb. 680 forint) volt. A hatóságok ezt nem nézték tétlenül.

Ez az első intézkedés, amit július óta hoztak, amikor elfogadtak egy EU-s vendégmunkásokra vonatkozó törvényt. Egy nyilatkozó szerint a döntés azt jelenti, hogy a törvényt könnyen és azonnal végre lehet hajtani, még úgy is, hogy ebben az esetben a vendégmunkások be voltak jelentve.

photo_camera Egy 1930-as New York-i fotó (Wikipedia)

Itthon egyébként a McDonald’s-nál a fizikai dolgozók átlagos bére 750 Ft, ami a pótlékokkal együtt akár 900 Ft is lehet, ami jónak számít, fizikai dolgozók a Franciországban dolgoztatott munkásoknál rosszabbul is kereshetnek, igaz, ott az árak is magasabbak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.