A belügy szerint csak félreértik a rendőrség "vitaindítónak" szánt videóit a nemi erőszakról

POLITIKA
2014 november 27., 05:25
comments 350

"Határozottan visszautasítom azt az állítást, hogy akár a Rendőrség, akár más szervezet az erőszak áldozatául esett nőket hibáztatná, vagy tenné felelőssé a velük történt tragédia miatt."

Ezt Kontrát Károly belügyi államtitkár mondta a Parlamentben kedden, amikor a pécsi videókról kérdezték.

Kontrátnak bőven van mit visszautasítania.

A videók áldozathibáztatása ellen nem csak magyar civil szervezetek emeltek szót, megy ellenük petíció több ezer aláírással, és készülődik tüntetés. A magyar rendőrség az akciójáról mások mellett beszámolt a

Ha valaki, például egy Budapestre igyekvő turista, ma rákeres a Google-ben arra a kifejezésre, hogy "hungary police", akkor az első találat a rendőrség honlapja, a második a rendőrség Wikipédia oldala, és ezek után majdnem összes többi az áldozathibáztatós videókkal, és a kacérkodás veszélyeiről szóló közleménnyel foglalkozik az első oldalon. Csak angolul több mint 54 cikk jelent meg róla a Google News szerint. Még Indiában is írnak róla.

Ha ezek nem csinálnak kedvet például a kikapcsolódni vágyó külföldi nőknek, hogy Magyarországot válasszák uticélul, akkor semmi.

photo_camera Országimázs

Az akció nem csak az országimázs szempontjából erős, de valószínűleg a magyar bűnmegelőzés történetében is egyedülálló, megismételhetetlen teljesítmény.

Ebben a helyzetben a magyar rendőrség vagy a belügy nem kér bocsánatot, hanem elkezdik magyarázni, hogy nem ők mennek szembe az autópályán, hanem mindenki más.

Vitaindítónak szánták

Kontárt parlamenti válasza szerint akár örülhetne is a helyzetnek, ugyanis a

"bűnmegelőzési kisfilm elsősorban diákok számára, az iskolai oktatáson vitaindító célzattal készült."

Szóval ha nem is csak a diákok vitatkoznak róla, de vita van, az tuti. Az államtitkár parlamenti válaszában ráadásul hihetetlenül álságos módon idézi fel, hogy mi is van a klipekben.

"[a filmek] azt az üzenetet igyekeznek célba juttatni, hogy mértéktartó alkoholfogyasztással, a szórakozóhelyről történő hazajutás megszervezésével, a barátok együttes hazaindulásával, valamint azzal, hogy a fiatalok társaikat, barátaikat nem hagyják egyedül az éjszakában, csökkenthető a bűncselekmények áldozatává válás esélye."

Azt, hogy az első videó, amiben a lányok rövid ruhát vesznek fel, és kisminkelik magukat, vagy a másodiknak az a része, amiben táncolnak, vagy  harmadikban az, hogy fiúznak miért vagy hogyan üzeni a fentieket, azt az államtitkár nem részletezte, ezekre egyáltalán nem is utalt a válaszában. Ez első videót egyébként nem sokkal a botrány kirobbanása után levették a Youtube-ról.

Mindent összevetve az LMP-s Szél Bernadett kérdésére adott válaszból (amit itt lehet elolvasni) tényleg az derül ki, hogy fasza kis klipek ezek, csak sokan félreértik őket.

Ehhez képest szerda estére mintha egy picit már változott volna a belügy álláspontja. Amikor Pintér Sándor véleményéről érdeklődtünk a minisztériumban, akkor azt a választ kaptuk, hogy bár a filmek megrendeléséről nem a tárca döntött, és cenzorkodoni sem akarnak, de

"mindezek mellett - egyezően a Selfie író-rendezőjének véleményével - a Belügyminisztérium megítélése szerint a kisfilmek nem teljesítették a pályázattal elérni kívánt, vitathatatlanul nemes célkitűzést."

Az érintett megyei rendőrkapitányságoknak, illetve az ORFK-nak egyelőre hiába küldtünk kérdéseket a videókkal, és a kacérkodás veszélyeiről szóló közleménnyel kapcsolatban, nem kaptunk választ.

A PécsMa portálnak nálunk több szerencséje volt a baranyai rendőrökkel, nekik érdekes dolgokat mondtak. Például:

  • Nem érzik úgy, hogy a filmmel félrevezető információkat közvetítenek? 

(...)  A kisfilm célja nem az információ közvetítés, hanem a megelőzésről, illetve a társadalmi felelősségről történő figyelemfelhívás, elgondolkodtatás.

  • Gondolkodtak azon, hogy a média felháborodás miatt visszavonják a filmeket?

Nem. Tekintettel arra, hogy a spotokban megfogalmazott üzenetek egyértelműek (...)

Ha az állam tényleg tenni akarna

A MarginalRevolution-on egyébként kedden indult egy thread a nemi erőszak elhallgatásának okaival, és az erőszak gazdasági hatásaival kapcsolatban. Aki tud angolul, és érdekli a téma, annak mindenképpen érdemes belenéznie.

Az egyik legérdekesebb hivatkozott tanulmány az alkoholfogyasztás és a nemi erőszak összefüggéseiről szól.

Kiderül belőle például, hogy (Amerikában) az alkoholfogyasztással arányosan nő az elkövetett nem erőszakok száma. Az elemzések pontos eredménye eltérő, de a legóvatosabb számítás szerint is 10 százalékos fogyasztásemelkedés a nemi erőszakok számának 6,7 százalékos emelkedését hozza magával.

Arról is szó van benne, hogy ha az állam kötelezi a szórakozóhelyek felszolgálóit, hogy az ittas vendégek kezelésével kapcsolatos képzésen vegyenek részt, és ha nagy mennyiségű alkoholt (sört) egyszerre csak akkor lehet vásárolni, ha a vevő megadja személyes adait az eladónak, az csökkenti a nemi erőszak előfordulásának gyakoriságát.

Ezek alapján látszik, hogy ha a magyar állam valóban tenni akarna a nemi erőszak ellen, akkor sokkal jobb eredményeket érhetne el például egy átfogó alkoholstratégiával, mint azzal, hogy a kacérkodás meg a táncolás veszélyeire figyelmeztetik a fiatal lányokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.