Felújított kép a Jupiter Európé holdjáról

űrkutatás
2014 november 27., 15:19
Forrás: NASA/JPL
photo_camera Forrás: NASA/JPL

A NASA kutatói modern képfeldolgozó eljárásoknak vetették alá a Jupiter Európé holdjáról készült eddigi legjobb mozaikfelvételt. A színes fotókból álló mozaikot az 1990-es évek második felében készítette a NASA Galileo űrszondája.

Ez az Európé hold legnagyobb részét, a legnagyobb felbontásban lefedő színes kép. A korábbi verzióját 2001-ben tették közzé, amelynek színei erősen el voltak túlozva. Az új verzió sokkal közelebb van ahhoz, amit az emberi szem valójában látna.

A képen szembeötlő az Európé felszínének geológiai sokfélesége. Hosszú repedések és hegyvonulatok borítják keresztül-kasul a felszínt, olyan régiók által megszakítva, ahol a jégkéreg feltöredezett és új mintákat felvéve fagyott meg.

A felszínen a színek variációja különböző geológiai objektumokra és helyekre utal. A kékes-fehéres területek viszonylag tiszta vízjeget tartalmaznak, míg a vöröses-barnás részeken nagy mennyiségben vannak nem jég komponensek is. A sarki régiók, amelyek a kép bal (déli pólus) és jobb (északi pólus) oldalán láthatók, észrevehetően kékebbek az egyenlítőhöz közeli részeknél, amelyek inkább fehéres színűek. Ez az eltérés valószínűleg a jégszemcsék különböző méretének köszönhető.

Közeli-infravörös, zöld és ibolya filtereken keresztül készített felvételek lettek egyesítve a mozaik elkészítéséhez. A felvételeket korrigálták a rajtuk kívül eső szórt fényre, hogy hullámhossz alapú színbeállítást kapjanak. A Galileo-űrszonda SSI képfelvevő műszere készítette a képeket, egy 1995-ös és egy 1998-as keringési periódus során. A mozaik felbontása 1.6 kilométer pixelenként.

Az Európé jégkérge alatt található a legígéretesebb hely a Naprendszerben, amely Földön kívüli élet fenntartására jelenleg alkalmas lehet. A Galileo erős bizonyítékokat talált arra, hogy a több kilométeres jégréteg alatt sós vizű óceán található, amely kapcsolatban van egy kőzetekből álló tengeraljzattal. Az óceánt a Jupiter árapály erőiből származó hő tartja folyékonyan.

via NASA JPL

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.