Meglepő eredményre jutottak Indiában a mangófán felakasztva talált lányok ügyében

bűnügy
2014 november 27., 10:44
comments 26

Fél év után adott ki jelentést az indiai központi nyomozó hivatal (CPI) annak a két lánynak a haláláról, akiket az észak-indiai Uttar Prades szövetségi államban még májusban találtak meg egy fára felakasztva.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a két unokatestvér (14 és 15 évesek) csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatai. Ezt támasztotta alá a helyi orvosszakértő vizsgálata. Őrizetbe is vettek öt férfit, akik a hírek szerint beismerő vallomást is tettek, aztán óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket.

A mangófán lógó lányokról közölt képek sokkolták az indiai közvéleményt. Az egész országot feldühítette a feltételezett gyilkosság brutalitása, a feltételezett elkövetők magasabb társadalmi rangja (a lányok a legalsóbb kasztba tartóztak) és a helyi rendőrség tétlensége. Tízezrek vonultak utcára az Indiában gyakori, nők elleni erőszak miatt tiltakozva.

Aztán ahogy átvette a CPI a nyomozást, változott az is, hogy mi történhetett. Előbb a hájderábádi géndiagnosztikai központban bírálták felül a helyi szakértő véleményét arról, hogy nemi erőszak történt volna. Majd azt állították, hogy a koronatanú hazudott, és így alaptalanul vádolták meg az öt feltételezett tettest. Végül mára eljutottak az öngyilkosságig. A BBC tudósítója szerint ezzel viszont több kérdést hagytak nyitva, mint amennyit lezártak. (MTI/BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.