Döntött a Fidesz: Beleállnak a vasárnapi zárva tartásba

Hiába ígért korábban egyeztetést Orbán Viktor, végül inkább csak a Fidesz-frakció egyeztetett, és úgy döntöttek, beállnak a KDNP kommunista hangulatú ötlete mögé. Erről Rogán Antal frakcióvezető beszélt egy hétfői sajtótájékoztatón. A hvg.hu beszámolója szerint Rogánéknak azért vannak feltételei, egyrészt módosítanák a törvény nevét, hiszen nem arról van szó, hogy nyitva lehetnek-e a boltok vasárnap vagy sem, hanem arról, hogy vasárnap senkit ne dolgoztassanak.

A Fidesz  ugyanis azt szeretné, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, ennek első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése.

Annyit még módosítanának, hogy az adventi időszakban nyitva lehetnek vasárnap a boltok, és azt is, hogy nem csak a 400 négyzetméternél nagyobb boltoknál lenne a felső határ, hanem csak azok a boltok lehetnének nyitva, ahol a tulajdonos vagy valamelyik családtag dolgozik. Ez ugye amúgy az a törvény, ami azért íródik, hogy a családok több időt tölthessenek egymással.

A lap rákérdezett arra is, hogy nem tartanak-e attól, hogy a lépés miatt dolgozók kerülhetnek utcára, Rogán azzal az érvvel válaszolt, hogy a kereslet nem fog változni, mivel az érdeklődés a maradék öt napon növekedni fog majd, ezért szükség lesz a meglévő személyzetre. És szerinte a gazdaság és a fogyasztás növekedése is biztosítja majd, hogy ne legyenek leépítések.

Orbán Viktor korábban azt mondta, kereskedelempolitikai egyeztetés előzi majd meg a döntést, de Rogán most arról beszélt, hogy a KDNP egyeztetett már a szakszervezetekkel, ez pedig elég a Fidesznek. Arról, hogy milyen kamugyanús szervezetekkel egyeztetett a KDNP, itt írtunk többet.