Először választottak nyíltan meleg jelöltet polgármesternek Lengyelországban

Robert Biedron egyszer már történelmet csinált az országban, amikor 2011-ben az első, vállaltan meleg parlamenti képviselőnek választották. Most pedig az első polgármester lett.

A Guardian elemzése szerint a 38 éves politikus története jól mutatja, hogy a mélyen konzervatív-vallásos társadalom nyitottsága hogyan alakult, amióta beléptek az Európai Unióba. 2004-ben még Varsóban sem lehetett melegfelvonulást tartani, és az egész kérdés egy komoly társadalmi tabu volt. Azóta viszont folyamatosan nőtt a másságot elismerők aránya a társadalomban.

(JANEK SKARZYNSKI / AFP)

Két nappal a megválasztása előtt Biedron is arról beszélt, hogy látja, hogyan tanulta meg a tolerancia leckéjét Lengyelország az elmúlt években. A férfi Słupsk város polgármestere lett. Mint mondta, nagyon büszke a lengyel társadalomra.

A lengyel sajtó már egyenesen Biedron-hatásról ír, mivel a választások előtt sorra mondták el jelöltek, hogy homoszexuálisok. Végül majdnem húsz jelölt jelentette ezt be. Ők ugyan nem nyertek végül, de a tendencia mégis fontos: egyre több ember érzi úgy, hogy bátran beszélhet erről, és nem kell többet titkolóznia. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.