Putyin: Ha Európa nem akarja, nem lesz Déli Áramlat

gazdaság
2014 december 01., 18:01
comments 510

A jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé az EU által a kezdetektől fogva kifogásolt vezeték megépítését,  jelentette be hétfőn Ankarában tartott sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

photo_camera A Déli Áramlat tervezett nyomvonala.

Az orosz elnök arról beszélt az Erdogannal közös sajtótájékoztatóján, hogy ha Európa nem akarja ezt a vezetéket, akkor nem fogják megépíteni. Ezzel utalva az Európai Bizottság lépéseire, melyekkel akadályozták az orosz vezeték megépítését. Ezekről, és arról, hogy a magyar kormány hogyan cselezte ki ezt, itt írtunk többet

Magáról a vezetékről és az EU és az oroszok kitört gázvitáról itt írtunk többet.

Az EU-nak elvi és jogi kifogásai is voltak a vezetékkel szemben, ezek vezettek az Európai Bizottság fellépéséhez.

Az elvi az politikai kérdés, a vezeték megépítése komolyan növelheti az orosz befolyást a régióban. Hiszen segítségével szabályozható a földgáz ára, ami komoly politikai alkupozíciót jelent.

De a vezeték terve a versenyjogot is sérti,  Gazprom ugyanis vezetéktulajdonosként és a gáz eladójáként is benne van a bizniszben, márpedig a kettőt az EU-ban szét kell választani. Ráadásul a Gazprom nem engedné, hogy a vezetékbe más is tehessen gázt, ez is sért EU-s szabályokat.

Az oroszok szerint az EU-s jognak semmi köze ehhez a vezetékhez, mert az útvonalon lévő kormányokkal kötött kétoldalú megállapodások vonatkoznak rájuk, nem a közösségi jog. Brüsszel szerint ami EU-s területen van, arra a közösségi jog vonatkozik.

- írtuk erről korábban. A komoly vita ellenére idén egyszer már elkezdték építeni a vezetéket, Bulgáriában, válaszul az ország ellen az EB kötelezettségszegési eljárást indított, az ideiglenes kormány pedig leállította az építkezést.

Putyin hétfői nyilatkozata szerint az EU lépései kontraproduktívak voltak, a bizottság nem hogy nem segítette a vezeték megépítését, de kifejezetten ellene volt. Az orosz elnök egyben finoman figyelmeztetett is, hogy az orosz gáz ezek után a világ más régióiba lesz átirányítva

Nyitunk másik piacok felé, és Európa nem fogja megkapni ezt a mennyiséget. Legalábbis nem Oroszországtól. Azt gondoljuk, hogy mindez nem az európai gazdaság érdeke, és ez árt az együttműködésünknek. De ez volt az európai barátaink döntése.

- mondta erről. A Déli Áramlat jelenleg abban a szakaszban van, hogy a Fekete-tengeri munkálatokat muszáj lenne megkezdeni, de Bulgária még mindig nem adta meg az oroszoknak az engedélyeket.

Az pedig, hogy dollárszámilliókat fektessenek egy vezetékbe, ami lehet, hogy véget ér, ahogy eléri a bolgár vízeket, egyszerűen csak abszurd Putyin szerint.

Putyin szerint Bulgária pedig nem viselkedik úgy, mint egy független állam.

Üzent a bolgár vezetésnek is, szerintük követelniük kéne az Európai Bizottságtól a kieső profitot, amit a gáztranzit révén szerezhetett volna az ország.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller pedig azt nyilatkozta hétfőn, hogy a Déli Áramlat projektje halott.

EU helyett törökök

Putyin arról is tárgyalt Ankarában, hogy viszont a törökökkel együttműködve, a görög határ közelében komolyabb földgáztároló-központot építhetnének közösen Kelet-Európa számára, ami ellensúlyozná a Déli Áramlat kiesését.

Az orosz elnök nagyon komoly diplomáciai csapattal érkezett Törökországba, tíz minisztere kísérte el, hogy gazdasági kérdésekről tárgyaljanak. Sikerrel, 2015-től hat százalékkal csökkenti Oroszország a törököknek eladott földgáz árát, és évi három milliád köbméterrel növelik is az eladott mennyiséget.

A jelenleg 33 milliárd dolláros kereskedelmet a két ország között 2020-ra 100 milliárd dollárossá akarják bővíteni. Oroszország készen áll arra is, hogy megépítse Törökország első atomerőművét.

Válságban az orosz gazdaság

Van még egy komoly ok, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni a mostani bejelentés értelmezésekor. Az ukrajnai megszállást követő szankciók és az olajár zuhanása miatt hatalmas bajban van az orosz gazdaság, erről éppen pár nappal ezelőtt írtunk hosszabban.

(MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.