Szinte biztos megvan az Egyesült Államok új budapesti nagykövete

POLITIKA
2014 december 02., 06:03
comments 289
  • Másfél évvel az utolsó hivatalos amerikai nagykövet távozása után újra lehet budapesti nagykövete az USA-nak.
  • Colleen Bell egy éve még nem sokat tudott Magyarországról, de Obama nem is szakértelme miatt választotta.
  • Hanem mert sok pénzzel támogatta a kampányát.
  • Bell mellé megtartják az eddigi ügyvivőt, André Goodfriendet is, aki karrierdiplomata és az elmúlt hónapokban sokat is tanulhatott az országról.

Úgy döntött hétfőn az amerikai szenátus, hogy lezárja a már több mint egy éve húzódó vitát az új amerikai nagykövetek kinevezéséről és kedden, helyi idő szerint délelőtt szavazásra bocsájtja a kérdést. Mivel a republikánus kisebbség csak a szavazásra bocsátást tudta volna megakadályozni, szinte biztos, hogy ma megszavazzák Barack Obama elnök nagykövetjelöltjeit - bár a demokraták a novemberi választáson elvesztették a szenátusi többségüket, az új szenátorok csak januárban állnak munkába, addig a kormányzó párté a többség.

Az új magyarországi nagykövet Colleen Bell lesz. Bell kinevezése nem volt a leggördülékenyebb: Obama 2013 november 6-án jelölte először nagykövetnek, de a törvényhozás a téli szünetig még csak foglalkozni se volt hajlandó az üggyel. Obama így 2014. január 6-án kénytelen volt újra jelölni, de abból még nagyobb blama lett.

Bell csúnyán leszerepelt szenátusi meghallgatásán.

Ez annyiban nem volt meglepő, hogy politikai kinevezettként - erről majd később - semmilyen diplomáciai tapasztalata nem volt. Ennél kellemetlenebb volt felkészületlensége. John McCain szenátor és volt elnökjelölt kérdésére, hogy mégis mik volnának az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon, csak azt tudta felelni, idézem:

„A stratégiai érdekeink, atekintetben, hogy mik is a kulcsfontosságú prioritásaink Magyarországon, úgy gondolom, hogy a kulcsgontosságú priorításunk, hogy, mint azt már említettem, javítsunk a biztonsági együttműködésen, csakúgy, mint az igazságszolgáltatáson és az üzleti környezeten, növeljük a kereskedelmet... Hogy együttműködjünk NATO-szövetségesként, hogy előmozdítsuk és védjük a biztonságot mindkét... mindkét országban és... és a világban.”

UPDATE 8:11: Bell-t nem kizárólag pártpolitikai alapon támadták. Idén januári jelölésük után, idén márciusban az amerikai diplomaták szövetsége, az AFSA 15 volt elnöke merőben szokatlan módon nyílt levélben bírálta Obama alkalmatlannak tartott nagykövetjelöltjeit és szólította fel a szenátust a jelöltek elutasítására.

Bell előélete alapján ez a kiérleltnek aligha nevezhető válasz annyira nem meglepő. Bár az USA egyik legelismertebb kisegyetemén, a Sweet Briar College-ban politológiából és közgazdaságból szerzett diplomát 1989-ben, azóta nem sokat foglalkozott ezekkel a témákkal. Férje, Bradley Bell üzletébe szállt bele, Bell pedig a showbizniszben, azon belül is a délutáni szappanoperák sajátos világában mozog. Colleen Bell például az 1987 óta futó, 2010-ben a Guinness Rekordok könyvébe a legnépszerűbb délutáni szappanopera dicső címét is megszerző The Bold and the Beautiful producere. A szappanopera a Beverly Hills-i divatvilág ezek szerint nem csak gyönyörű, de bátor tagjainak ügyes-bajos mindennapjait dolgozza fel.

Bell tehát aligha felkészültségének köszönheti a kinevezést, nagyobb szerepet játszhatott ebben, hogy 2011-12-ben férjével 2,1 millió dollárt kalapozott össze Obama elnök újraválasztási kampányának.

Az ilyen jelölteket szokás politikai kinevezettnek nevezni, már csak azért is, mert szakmainak mégsem lehet.

Magyarországon szinte kizárólag ilyenek töltötték be eddig a posztot:

  • Eleni Tsakopoulos Kounalakis Bellhez hasonlóan Obama pénzgyűjtője volt, ugyancsak Kaliforniában, ami a legnépesebb és erősen demokrata elköteleződésű államként komoly forrása a kampánypénzeknek.
  • April H. Foley George W. Bush elnök barátnője volt az egyetemen.
  • George Herber Walker III neve nem véletlenül az idősebb Bush elnök nevének (George Herbert Walker Bush) háromnegyede, első unokatestvérek voltak.
  • Nancy Goodman Brinker is kampánypénzgyűjtő volt, 2000-ben még a fiatalabb Bush elnök 100000 Dolláros Klubjának is tagja lett.

Az utolsó karrierdiplomata, aki Magyarországon nagykövetként szolgált, Charles Thomas volt 1990-94 között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.