Haza akar menni a francia dzsihádista Szíriából, mert elromlott az iPodja

Szomorú, ijesztő és néhol groteszk hangulatot árasztanak azok a levelek, amiket Franciaországból az IS seregeiben harcolni induló tinédzserek küldtek haza.

A Figaro hozott nyilvánosságra olyan leveleket, amik a hatóságok által ismert 376 Szíriában harcoló fiataltól származnak. Több levélben is arról panaszkodnak a fiatalok, hogy haza akarnak menni.

Az egyik ok a csalódás, sokan közülük nem vehetnek részt harcokban, hanem csak az IS katonáinak személyzeteként tartják őket.

Gyakorlatilag nem csinálok mást, csak kiosztom a ruhákat és az ételt. Ezen kívül segítek a fegyverek tisztításában és a holttestek elszállításában. A tél most érkezett meg, kezd nagyon kemény lenni.

- írja az egyikük, egy másik pedig arról beszél, hogy mosogatnia kell.

Elegem van. Az iPodom nem működik többé. Vissza akarok menni.

- írja egy másik francia. Van olyan is, akit lassan kiengednének a frontra, viszont aggódik, mert fogalma sincs, hogy kell harcolni.

A francia lap szerint már az IS parancsnokai is kiszúrták, hogy a francia fiatalok lassan inkább hazamennének. Állítólag egy Franciaországból érkezett fiatalt le is fejeztek, miután elmondta a parancsnoknak, hogy elszökött barátai után szeretne menni.

Közben a francia állam sem túl lelkes, hogy a dzsihádistákat visszafogadja. Egy ügyvédcsoport próbál tárgyalni az állammal a fiatalok érdekében, és mindenféle garanciákat ígérnek, cserébe ha engedik, hogy hazatérjenek.

Az ügyvédek semmiféle kedvező választ nem tudnak egyelőre mondani a dzsihádisták családtagjainak, mindössze annyit, hogy a Szíriába utazott fiatalok adják fel magukat Isztambulban vagy az iraki Erbilben a konzulátuson, és a többit majd meglátják.

Eddig a becslések szerint 100 dzsihádista mehetett vissza Franciaországba, közülük 76 van most börtönben. (Telegraph)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.