Így néz ki egy normális hatósági plakát, ami a kábítószerezés veszélyeire figyelmeztet

2014 december 2., kedd 21:16
116
(Kép: Reddit)

Amszterdamban elég komoly közegészségügyi helyzet van, egy ideje kokainnak álcázott heroin van az utcákon, ami már több embert meggyilkolt, és számosan kerültek kórházba miatta. Ezért most turistákat felvilágosító kampány indult a városban. Aminek a legfontosabb eleme, hogy figyelmeztetik a megszólítottakat, nem,

senkit nem fognak letartóztatni,

ha a hatóságokhoz fordul, mert gyanús kábítószerrel találkozott vagy használt. Azaz bárki, aki úgy érzi, hogy átverték, és heroint kapott kokain helyett, nyugodtan forduljon orvosi segítségért, mert az a legfontosabb.

Eleve a holland törvények meglehetősen liberálisan állnak a kábítószer biroklásához. 5 gramm marihuána, és egy gramm kokain vagy heroin birtoklása még nem büntetendő, a holland rendszerben inkább az ártalomcsökkentésben és a közegészségügyi lépésekben hisznek a büntetőpolitika helyett.

A kemény büntetőpolitikai lépésekkel ugyanis éppen az az egyik legnagyobb baj, mint az a magyar kutatásból is kiderül, hogy elijeszti a segítségkéréstől azokat is, akik valamilyen szerhasználat közben bajba kerülnek. A Washington Post cikke kitér arra is, hogy a kérdést sokkal szabadabban kezelő Hollandiában az önbevalláson alapuló kutatások szerint harmadannyian próbálták már ki a kokaint, mint a jóval szigorúbb drogpolitikát folytató Egyesült Államokban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt